Care este soarta cafenelei „Guguță”: Ceban: Ea este proprietate privată

Cafeneaua „Guguță” este proprietate privată, iar primăria nu poate să decidă soarta acestei clădiri. Mai mult, municipalitatea nu a primit vreo cerere asupra vreo acțiuni din partea proprietarilor....

Cafeneaua „Guguță” este proprietate privată, iar primăria nu poate să decidă soarta acestei clădiri. Mai mult, municipalitatea nu a primit vreo cerere asupra vreo acțiuni din partea proprietarilor. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA.

Potrivit edilului capitalei, clădirea este monument istoric și nu Primăria Chișinău poate decide dacă este permisă demolarea acesteia sau nu.

„În primul rând, solicitarea trebuie să treacă de comisia pentru monumente de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Apoi va merge în Consiliul pentru Planificare Urbană din cadrul Departamentului de Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, care include atât reprezentanți ai societății civile, cât și specialiști în acest domeniu. Acolo, cererea este studiată și, dacă nu respectă toate standardele, atunci nu mai este nimic de discutat. De asemenea, ar trebui să aibă loc o audiere publică. Și numai după parcurgerea tuturor acestor etape și eliminarea tuturor neconcordanțelor, putem începe să studiem solicitarea de demolare sau de altfel ”, a spus primarul.

Proprietarul cafenelei „Guguță” este Regata Imobiliare. Ea intenționa să construiască un centru de afaceri cu 8 etaje în locul cafenelei și avea deja documentele primite mai devreme. Cu toate acestea, în octombrie anul trecut, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a revocat autorizația de construire, iar în decembrie Primăria Chișinău a revocat certificatul de urbanism pentru proiectarea acestei clădiri.

In this article