Captură record de droguri în Filipine: Aproape două tone de metamfetamină confiscate

Președintele filipinez Ferdinand Marcos a anunțat marți confiscarea a aproape două tone de metamfetamină, descrisă drept “cea mai mare cantitate” confiscată vreodată de traficanții din țară, relatează AFP....

Președintele filipinez Ferdinand Marcos a anunțat marți confiscarea a aproape două tone de metamfetamină, descrisă drept “cea mai mare cantitate” confiscată vreodată de traficanții din țară, relatează AFP.

Descoperirea a avut loc luni, când poliția a găsit 1,8 tone de metamfetamină, cunoscută și sub numele de ‘shabu’ în Filipine, în valoare de 230 de milioane de dolari (216,7 milioane de euro), în timpul unei inspecții a unui vehicul în provincia Batangas, la sud de Manila.

Președintele Marcos a vizitat marți orașul Alitagtag, din această provincie, pentru a inspecta drogurile confiscate, împreună cu secretarul de stat Benhur Abalos. El a subliniat modul în care poliția a acționat la arestarea șoferului vehiculului, menționând că operațiunea s-a desfășurat fără incidente violente. “Am desfășurat operațiunea cu prudență, (…) în opinia mea, aceasta este abordarea care ar trebui adoptată în războiul împotriva drogurilor (…) nimeni nu a murit, nu a existat un schimb de focuri, nimeni nu a fost rănit”, a declarat el reporterilor.

Războiul împotriva drogurilor lansat de fostul președinte Rodrigo Duterte în 2016 și continuat sub președinția lui Ferdinand Marcos a dus la moartea a mii de persoane și a stârnit preocupări cu privire la posibile crime împotriva umanității, potrivit Curții Penale Internaționale (CPI). De la preluarea mandatului în iunie 2022, peste 600 de persoane au fost ucise în cazuri legate de droguri, conform cifrelor compilate de Dahas, un proiect de cercetare susținut de Universitatea din Filipine. CPI a deschis oficial o anchetă asupra campaniei de represiune a lui Rodrigo Duterte în septembrie 2021.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article