Cancelaria de Stat a blocat artificial investițiile municipale pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii în suburbii

Argumentele în acest sens au fost prezentate de viceprimarii municipiului Chișinău, Irina Gutnic, Olga Ursu și Ilie Ceban, cu șeful Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC),...

Argumentele în acest sens au fost prezentate de viceprimarii municipiului Chișinău, Irina Gutnic, Olga Ursu și Ilie Ceban, cu șeful Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC), Ion Ciumac, și primarii din suburbii.

Viceprimarul Irina Gutnic a atras atenția celor prezenți că, notificările emise de Cancelaria de Stat , prin care s-au stopat finanțările municipale în suburbii nu au un suport legal, iar la baza lor stau motive inventate.
”Notificarea este ilegală. Primăria Chișinău pune în capul mesei legea. Noi am înaintat o cerere prealabilă în care sunt prezentate toate argumentele juridice pentru ca OTC să-și retragă notificarea. Noi am întreprins toate măsurile, prevăzute de lege, pentru a debloca procesul de alocare a investițiilor municipale. Întrebări față de municipalitate nu pot exista. Din moment ce notificările sunt retrase, noi finalizăm redistribuirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea suburbiilor”, a spus viceprimarul.
Funcționarul a menționat că Primăria Chișinău și-a onorat toate obligațiunile față de administrațiile publice locale de nivelul I, iar acum Cancelaria de Stat trebuie și este obligată să-și retragă notificările exact cum a făcut în cazul Băcioi, pentru că a greșit, exact cum a făcut în cazul Băcioi.
”Acțiunile Cancelariei de Stat vor aduce suburbiile în incapacitate de plată, punând pe umerii lor povara penalităților, pentru neachitarea la timp a lucrărilor. De exemplu, în fiecare zi, în cazul Coloniței, unde ați blocat alocarea investițiilor municipale pentru strada centrală, penalitatea este de 5000 de lei. Cine va suporta aceste cheltuieli nejustificate? Cine va răspunde pentru acest blocaj neargumentat”, a întrebat Gutnic.
Viceprimarii au atenționat Cancelaria că aplică un tratament inegal față de suburbii, în condițiile în care o suburbie a fost deblocată fără nicio condiție, iar în cazul celorlalte se impune anumite motive.

”Insistăm să retrageți toate notificările așa cum ați făcut la Băcioi. Este mai onorabil să recunoașteți că ați greșit. Cererea prealabilă înaintată de Primăria Chișinău este temeiul care oferă astăzi Cancelariei de Stat să-și anuleze notificările”, a declarat viceprimarul.
Primarul General, Ion Ceban, a reiterat, în ajun, apelul său către Cancelaria de Stat să-și retragă notificările de la toate suburbiile.
”Noi peste tot oferim același suport, indiferent de culoare politică a primarilor”, a spus Ion Ceban.
Săptămâna trecută, pe platforma suburbii.chisinau.md, a fost lansată Petiția online, în care cetățenii sunt îndemnați să se expună asupra blocajului instituit. Până la ziua de azi, peste 10 000 de cetățeni au susținut petiția. Petiția poate fi accesată în continuare.
Doar în trei ani, Primăria Chișinău a triplat investițiile municipale în suburbiile Capitalei. Acestea depășesc valoarea de 600 de milioane de lei.

In this article