O jurnalistă celebră, bătută cu bestialitate și rasă în cap de bărbați mascați

O jurnalistă rusă foarte cunoscută şi un avocat au fost atacaţi marţi în Cecenia şi au suferit răni grave după ce mai mulţi bărbaţi mascaţi au forţat maşina...

O jurnalistă rusă foarte cunoscută şi un avocat au fost atacaţi marţi în Cecenia şi au suferit răni grave după ce mai mulţi bărbaţi mascaţi au forţat maşina în care se aflau să oprească.

Elena Milaşina, o cunoscută jurnalistă de la ziarul Novaia Gazeta – care nu mai are voie să funcţioneze în Rusia – călătorea spre capitala cecenă Groznîi de la aeroportul local împreună cu Aleksandr Nemov, un avocat, atunci când au fost atacaţi, au anunţat angajatorul jurnalistei şi grupuri de apărare a drepturilor omului, transmite breakingnews.md cu referire la News.ro.

Atacatorii au ras-o pe Milaşina în cap, i-au rupt câteva degete şi i-au turnat în cap vopsea verde, potrivit grupului pentru drepturile omului Memorial, care precizează că femeia şi-a pierdut cunoştinţa de mai multe ori.

“Au fost loviţi cu brutalitate, inclusiv în faţă, au fost ameninţaţi cu moartea, li s-a pus un pistol la tâmplă, li s-a luat echipamentul şi le-a fost distrus”, a declarat Memorial într-un mesaj pe Telegram.

“În timp ce erau bătuţi, li s-a spus: “Aţi fost avertizaţi. Ieşiţi de aici şi nu mai scrieţi nimic””, menţionează Memorial.

Grupul pentru drepturile omului “Echipa împotriva torturii” a declarat că avocatul Nemov a fost înjunghiat în picior. Atacatorii lor au lăsat să se înţeleagă clar că cei doi erau pedepsiţi pentru activismul şi reportajele lor, a precizat şi această organizaţie.

Rușii au retras licența publicației Novaia Gazeta, condusă de un laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Milaşina şi Nemov, care urmau să participe la o audiere în instanţă în cursul zilei de marţi, se află acum la spital în Groznîi.

O fotografie cu Milaşina publicată pe reţelele sociale o arată pe aceasta stând pe un pat de spital, cu faţa acoperită cu vopsea verde, cu capul ras şi cu bandaje pe braţul stâng şi pe mâna dreaptă.

Milaşina şi Nemov se aflau în Cecenia pentru a urmări condamnarea de către un tribunal local a Zaremei Musaeva, o femeie cecenă acuzată de agresarea unui poliţist.

Anul trecut, o instanţă rusă a retras licenţa de presă a publicaţiei Novaia Gazeta, condusă de Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, o decizie despre care Muratov a spus că a fost motivată politic.

Nu a existat deocamdată niciun comentariu despre incidentul petrecut marţi din partea autorităţilor din Cecenia, precizează Reuters.

In this article