Bregović ar avea interdicție de intrare în R. Moldova din 2022. Serbia cere explicații

Interpretul sârb Goran Bregović ar avea interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2022. Precizările au fost făcute de Poliția de Frontieră, după ce subiectul a stârnit...

Interpretul sârb Goran Bregović ar avea interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2022.

Precizările au fost făcute de Poliția de Frontieră, după ce subiectul a stârnit reacții în spațiul public.

„Cu privire la cazul mediatizat al unui interpret străin returnat recent din Moldova, menționăm că despre interdicția aplicată din anul 2022 au fost informați din timp organizatorii până la data sosirii acestuia în țara noastră.

Amintim că pentru a exclude riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini.

În continuare, Poliția de Frontieră, în cooperare cu autoritățile naționale competente și partenerii internaționali, va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

Interpretul sârb Goran Bregović, care trebuia să participe la festivalul Gustar, a primit refuz de intrare în Republica Moldova. Despre aceasta au anunțat organizatorii evenimentului.

„Ne pare rău să vă anunțăm că trupa Goran Bregović nu va putea fi prezentă la concertul planificat în această seară, din motive care nu țin de organizatorii festivalului sau de artiști. Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deja fiind aterizați pe Aeroportul International Chișinău”, au scris organizatorii evenimentului.

De asemenea, cu un mesaj a venit și artistul vizat. Acesta a subliniat că autoritățile nu i-au oferit o explicație pentru refuzul de a intra în țară.

„Am fost foarte dezamăgiți atunci când nu ni s-a permis intrarea în Republica Moldova pe Aeroportul din Chișinău, fără nicio explicație oficială. Am făcut numeroase turnee cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri. Îmi place foarte mult țara dumneavoastră și este o plăcere pentru mine să răspund la oportunitatea de a cânta în Moldova, mai ales la un festival atât de colorat și unic precum Gustar. Îmi pare foarte rău că am fost privat de bucuria și plăcerea de a apărea în fața dumneavoastră de data aceasta”, a menționat echipa.

De asemenea, Serbia a cerut explicații Chișinăului în legătură cu interdicția accesului în Moldova pentru Goran Bregovic, care pe jumătate este sârb.

O adresare în acest sens a fost formulată de Ministerul de Externe al Serbiei în adresa Ministerului de Externe de la Chișinău. Ministrul sârb de Externe a calificat acțiunea drept una „neprietenească”.

In this article