Breaking News: Riscurile care vizează Republica Moldova

Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a avut loc sâmbătă. Aceasta a anunțat riscurile actuale cu care s-ar...

Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a avut loc sâmbătă.

Aceasta a anunțat riscurile actuale cu care s-ar putea confrunta R. Moldova.

”La ședința CSS de sâmbătă instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune și în special în R. Moldova, despre anunțurile făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile din Ucraina și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.

Am discutat potențiale consecințe în cazul unei escaladări a conflictului militar din Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare.

Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxului de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini, pentru provocarea destabilizărilor”, a declarat Sandu.

Ca urmare, membrii CSS au aprobat o serie de recomandări, ”inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzătoare noilor riscuri”.

”Monitorizarea mai riguroasă a regiunii transnistrene și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Rusia, pregătirea pentru un eventual flux de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative, verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare”, a declarat Sandu.

În ceea ce privește potențiala folosire de arme nucleare, Maia Sandu a spus că ”este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituției și populației pentru eventualitatea unor consecințe ale incidentelor nucleare”.

In this article