BREAKING NEWS // Anunț de ultimă oră al Procuraturii Generale cu privire la FRAUDA BANCARĂ

Investigarea dosarului denumit generic „frauda bancară” este în continuă evoluție, astfel încât recent Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a...

Investigarea dosarului denumit generic „frauda bancară” este în continuă evoluție, astfel încât recent Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul în privința a două persoane, învinuite de spălarea a peste 13 miliarde de lei.

Procurorii PCCOCS îi învinuiesc de faptul că în perioada anilor 2011-2014, activând în calitate de contabili, au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacțiilor de sustragere a mijloacelor bănești, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante. Creditele au fost contractate pentru șapte companii, de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Creditele au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate.

Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc. Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, cu destinația: plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare.

Inculpații sunt un bărbat și o femeie, cu vârste cuprinse între 35-45 ani. Aceștia sunt din Chișinău și au studii financiar-bancare. Potrivit legii penale, faptele de care cei doi sunt învinuiți se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Urmărirea penală, întru stabilirea tuturor persoanelor implicate și individualizarea acțiunilor fiecăruia, este în desfășurare.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

In this article