Boris Gîlca: Sute de refugiați din Ucraina vin zilnic la Centrul Lukoil pentru a ridica pachete cu alimente. Cu solicitare a venit responsabilul de la Primărie către Guvern

Zilnic sute de refugiați din Ucraina vin la Centrul Lukoil pentru a ridica pachete cu produse, oferite de Primăria Chișinău. Potrivit șefului Direcției generale asistență medicală și socială....

Zilnic sute de refugiați din Ucraina vin la Centrul Lukoil pentru a ridica pachete cu produse, oferite de Primăria Chișinău. Potrivit șefului Direcției generale asistență medicală și socială. municipalitatea are un depozit de 3000 de metri pătrați.

„Anul trecut și până acum, Centrul pentru refugiați Patria Lukoil a acordat servicii de plasament, de alimentare, de distribuire a pachetelor cu produse, precum și servicii medicale și de educație.

Și în acest an, pentru buna funcționalitate sunt necesare contractarea în continuare a serviciilor, care nu se regăsesc în așa-zisul mecanism de finanțare a centrelor de plasament temporar, aprobat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, aici mă refer la serviciile de curățenie și de pază.

Anul trecut, aceste servicii au fost contractate de noi și acordate, iată că în acest an din sursele externe care ne-au fost acordate de către Guvern, noi nu putem contracta aceste servicii, deoarece ni se spune că ele nu se încadrează în acel mecanism de finanțare a centrelor. Mi se pare incorect. Am trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Noi nu avem un răspuns. Este sfârșit de ianuarie, iar noi nu avem contractate serviciile. Lucrătorii din asistență socială, cu ajutorul voluntarilor fac curățenie în incinta și pe teritoriul Centrului Patria Lukoil, care are o suprafață de peste 3000 de metri pătrați.

Avem un depozit imens. Serviciile de pază, la fel, că sunt absolut necesare, deoarece zilnic vin să ridice pachete alimentare sute de refugiați din Chișinău și din raioane și uneori apar conflicte, dar și protejarea accesului neautorizat pe teritoriu”, a declarat Ceban.

Gîlca a solicitat respectuos ca Ministerului, împreună cu Min Muncii și cel al finanțelor să dispună modificarea mecanismului de finanțare a centrelor de plasament, fie să dispună, prin excepție, contractarea acestor servicii.

In this article