BNM a redus rata de bază cu 3 puncte procentuale, la 14%

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul BNM a decis reducerea ratei de politică monetară cu 3 puncte procentuale, la 14%. BNM a redus și ratele la creditele overnight,...

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul BNM a decis reducerea ratei de politică monetară cu 3 puncte procentuale, la 14%.

BNM a redus și ratele la creditele overnight, la nivelul de 16,00 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 12,00 la sută anual, transmite breakingnews.md cu referire la bani.md.

Totodată, banca centrală a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul.

Banca centrală vede aumite riscuri și incertitudini în adresa inflației. „Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației este dezinflaționistă, iar incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune, reflectarea în statistică a compensațiilor la energie, cererea și prețurile externe mai mici. Prognozele pentru zona euro s-au stabilizat atât în privința inflației, cât și a creșterii economice. Printre principalele incertitudini privind cererea mondială sunt încetarea politicii zero COVID din China și atingerea plafonului de îndatorare în SUA”.

In this article