Blogger: Proiectul de reformă a justiției, elaborat de Olesea Stamate și înaintat Comisiei de la Veneția a fost anticonstituțional

Bloggerul Corneliu Gandrabur, jurist de profesie, critică dur proiectul de lege de reformare a sistemului de drept din Moldova, înaintat de Guvernul Sandu spre avizare Comisiei de la...

Bloggerul Corneliu Gandrabur, jurist de profesie, critică dur proiectul de lege de reformare a sistemului de drept din Moldova, înaintat de Guvernul Sandu spre avizare Comisiei de la Veneția. În susținerea argumentelor bloggerului sunt cele 14 pagini de critici prezentate de experții Comisiei de la Veneția asupra documentului trimis de ministrul Justiției din Cabinetul Sandu, Olesea Stamate, transmite Breaking News.

„Guvernul proeuropean, prodemocrat, de salvare națională, susținut de „partenerii externi”, care a deschis „ușile” împrumutătorilor, iubit de presa de la Chișinău, plin cu „ministre”, a înaintat Comisiei de la Veneția un proiect de lege privind reforma justitiei, elaborat de Olesea Stamate, dar s-a întors cu 14 pagini de critici și mențiuni despre normele anticonstituționale și îndreptate împotriva statului de drept. Deci a fost un proiect mega prost! Anticonstituțional! Ilegal!”, scrie juristul.

Pe de altă parte, Gandrabur subliniază că proiectul înaintat la Strasbourg pentru avizare de Guvernul Chicu a fost avizat pozitiv și fără critici de experții Comisiei de la Veneția.

„Guvernul de stânga, sută la sută al lui Igor Dodon, detestat și amenințat de europenei, Klaus Iohannis, de Ludovic Orban, de alți „parteneri externi”, lăsat fără finanțare externă, denigrat de „presa liberă” de la Chișinău, bombardat cu știri false, care este un schin în gâtul Maiei Sandu, a înaintat Comisiei de la Veneția un proiect de lege privind reforma justiției, elaborat de Fadei Nagacevschi, iar de la experți s-a întors cu 0 (zero) pretenții”, notează Gandrabur.

Bloggerul se întreabă: cum se face că un Guvern creat din miniștri majoritatea școliți în Harvard … a propus un proiect de lege neconstițional, dar un Guvern numit „pro-rus” a înaintat un proiect conform cerințelor și practicilor europene.

La data de 22 ianuarie 2020, Comisia de la Veneția a publicat opinia urgentă asupra amendamentelor la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Conform opiniei, este salutată propunerea privind majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15, fiind salutat faptul că a fost ajustat numărul reprezentanților din prima instanță, precum și faptul că, membrii CSM non-judecători sunt aleși de către majoritatea deputaților aleși.

In this article


Join the Conversation