Blogger: Dezvăluiri șocante despre sistemul de transport al gazelor din Moldova

Cetățenii care nu sunt indiferenți față de soarta sistemului de transport al gazelor din Moldova mi-au împărtășit un document foarte interesant – copia unei scrisori din partea Vestmoldtransgaz...

Cetățenii care nu sunt indiferenți față de soarta sistemului de transport al gazelor din Moldova mi-au împărtășit un document foarte interesant – copia unei scrisori din partea Vestmoldtransgaz SRL adresată actorului de pe piața gazelor SD Energy Engineering Group SRL…

Acest document duce la concluzia că managementul Vestmoldtransgaz pune în mare pericol sistemul de transport al gazelor din țară, permițând SD Energy să extragă neautorizat sute de mii de metri cubi de gaze din rețea.

În scrisoare se precizează că SD Energy a lui Ruslan Gorun a retras ilegal 454.756 de metri cubi de gaz aparținând Vestmoldtransgaz din rețelele de gaze numai în luna noiembrie 2023. Acest gaz era destinat echilibrării rețelelor și menținerii pompării gazelor la nivelul necesar. Retrageri de gaze de o asemenea amploare pun în mare pericol sistemul de transport de gaze al țării.

Adresându-se directorului SD Energy, Ruslan Gorun, Vestmoldtransgaz subliniază că garanția financiară depusă de compania sa în contul operatorului nu acoperă volumul de gaz retras. În scrisoare, Vestmoldtransgaz cere SD Energy să ramburseze volumul de gaze retras în sistem și să depună o garanție financiară în valoare de 909 512 metri cubi de gaze achiziționate de operator (operatorul aplică un coeficient de 2).

Sursa mea de pe piață a declarat că retragerile de gaze ale SD Energy au fost acoperite de șeful adjunct al departamentului Vestmoldtransgaz, Ivan Latii. Nu se știu prea multe despre el în mod public. Dar cercurile de aplicare a legii lasă să se înțeleagă că împotriva lui au fost deschise mai multe dosare penale.

Recent, Latii a plecat pe neașteptate de la Vestmoldtransgaz și, potrivit informațiilor mele, a fost angajat de „Chișinău-Gaz”. Și nu a fost angajat doar ca simplu montator, ci la cea mai „pâine și pâine” funcție – șef al Departamentului de măsurare a gazelor.

Mi-a fost greu să găsesc o explicație cum o persoană cu un asemenea trecut a putut fi angajată în cea mai mare „structură subsidiară” a „Moldovagaz”. Dar răspunsul a venit pe neașteptate – după cum s-a dovedit directorul SD Energy, Ruslan Gorun, are relații de prietenie de lungă durată cu fostul director al „Chișinău-Gaz” Ruslan Saca.

Plecarea „bruscă” a lui Ivan Latii de la „Vestmoldtransgaz” poate însemna un singur lucru, că SD Energy nu a rambursat niciodată „Vestmoldtransgaz” pentru gazele retrase din conducte.

Vă amintesc că la sfârșitul anului a mai existat un caz de retragere neautorizată de gaze. La 22 decembrie 2023 ANRE a suspendat licența companiei Nordgaz Furnizare SRL din cauza faptului că în două zile, în perioada 20-21 decembrie, compania a efectuat și așa-zisul volum neautorizat de gaze de 19 de metri cubi. De ce tace toată lumea dar?

Totodată oamenii zic că românii de la Vestmoldtransgaz vin zilele ăstea în Moldova pentru a face o inspecție în companie.

Interesant, oare se va sesiza directorul ANRE Eugen Carpov sau… e prea moale scaunul din Audi?
sursa

In this article