Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: Mărirea cu 40% a salariilor angajaților medicali

Salariile angajaților din sistemul de sănătate vor fi majorate cu 40 de procente, niciun spital nu va fi închis, iar în fiecare sat va fi deschis un centru...

Salariile angajaților din sistemul de sănătate vor fi majorate cu 40 de procente, niciun spital nu va fi închis, iar în fiecare sat va fi deschis un centru medial și farmacie. Acestea sunt doar unele dintre acțiunile pe care le va implementa imediat echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor după alegerile parlamentare din 11 iulie.

Candidatul la funcția de deputat din partea blocului, Rita Manole, a declarat că salariul personalului medical secundar şi auxiliar va crește proporțional cu majorarea salariului medicilor. Potrivit candidatului, motivarea financiară va contribui la menținerea și va preveni exodul specialiștilor din sistemul medical.

”Domeniul sănătății a fost, este și va fi o prioritate pentru noi. Doar în ultima perioadă salariul doctorilor a fost majorat de două ori. Prima etapă – la 01 septembrie 2020, cu 30%, iar în a doua etapă, pe data de 01 ianuarie 2021 – cu 30%. Aceleași scopuri ni le propunem să le realizăm și în următorul Parlament”, a declarat Manole.

Blocul dă asigurări că nu vor fi închise spitale și nu va fi redus numărul de paturi din spital, iar fiecare sat va avea un centru medical și o farmacie, pentru care vor fi alocate fonduri bugetare speciale pentru construcția sediilor, pentru personal și suport tehnic.

”Cunoaștem că în perioada 2014-2020 numărul de paturi s-a micșorat cu 2000”, a precizat Manole.

De asemenea, blocul și propune să creeze condiții normale de activitate în sistem. Astfel, toate instituțiile medicale vor fi racordate la sistemele de alimentare cu apă, canalizare și căldură. Pentru îmbunătățirea stării tehnice a instituțiilor medicale, va fi lansat Programul de stat ”Modernizarea tehnică în domeniul sănătății” cu scopul înnoirii și dotării instituțiilor medicale cu echipamente moderne, efectuarea reparațiilor capitale ale clădirilor.

Totodată, copiii sub vârsta de 18 ani, femeile gravide, mamele pe parcursul a unui an după nașterea copilului și pensionarii vor fi asigurați cu servicii stomatologice gratuite, și, în acest scop, va fi extinsă rețeaua de centre stomatologice publice, secțiile și cabinetele în cadrul policlinicilor raionale. Examenele profilactice ale populației din mediul rural vor fi efectuate anual, inclusiv radiografia plămânilor, cardiograme, măsurarea tensiunii arteriale, mamografii și examinări ginecologice ale femeilor, și consultații ale specialiștilor de diverse profiluri.

Programul „Un doctor pentru tine” va fi extins semnificativ, astfel ca până în 2025 acesta să acopere 100% toate examenele profilactice pentru locuitorii din sate. Totodată, ținând cont de experiența de combatere a pandemiei COVID-19, va fi îmbunătățit sistemul de lucru în caz de urgențe în sănătate.

Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va acorda o atenție sporită și tinerilor care au absolvit facultatea de medicină și farmacie. Astfel, sistemul de facilități pentru specialiști tineri care sunt angajați în zonele rurale va fi consolidat. Valoarea indemnizații unice va fi indexată anual și va fi aprobată o compensație parțială pentru costul construcției sau achiziționării de locuințe.

Admiterea studenților din mediul rural în instituțiile de învățământ medical se va efectua gratuit, cu locuri gratuite în cămine. De asemenea, statul va subvenționa ratele dobânzilor la creditele bancare, luate pentru achitarea studiilor în medicină.

In this article