Benzina și motorina se ieftinesc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 21 octombrie. Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 21 octombrie.

Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 25,11 lei, iar cel pentru motorină – 28,84 lei.

Prețurile respective ar însemna o ieftinire cu nouă bani la motorină și cinci bani la benzină.

Ultimele evoluții la bursele internaționale au condus la scăderea prețurilor la carburanți, potrivit ANRE.

După o perioadă de creștere a cotațiilor Platts atât la benzină, cât și la motorină, actualmente se atestă o scădere a nivelului mediu al acestui indicator, fapt care se va reflecta și în prețurile la carburanți calculate de către ANRE.

Agenția reamintește că, cotațiile Platts reprezintă indicatorul care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.

În industria petrolieră, prețul pentru produsele derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts.

Prețul per tonă determinat de către S&P Global Platts este publicat și transmis abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor, instituțiilor publice etc.) în fiecare zi lucrătoare după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este folosit de către participanții profesioniști ai pieței pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină pentru ziua următoare. De cele mai multe ori, în special în zona Europei de sud-est, modelul utilizat ca bază în tranzacții este media aritmetică a cotațiilor pentru ultimele două săptămâni. Același interval de timp este folosit și în calculele efectuate zilnic de ANRE.

Legislația actuală garantează că atât creșterile, cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină sunt în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse.

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei în vigoare carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția.

Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea ca companiile petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.

In this article