Bașcanul Găgăuziei s-a întâlnit cu deputații din echipa lui Ilan Șor și i-a îndemnat să-și unească eforturile pentru a împiedica absorbția de către România și aderarea la UE

Bașcanul Găgăuziei s-a întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru cu deputații din echipa lui Ilan Șor în Parlamentul Republicii Moldova. Evghenia Guțul, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis...

Bașcanul Găgăuziei s-a întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru cu deputații din echipa lui Ilan Șor în Parlamentul Republicii Moldova. Evghenia Guțul, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan au discutat despre probleme stringente și situația social-politică din țară.

În timpul conversației, Evghenia Guțul a povestit despre recenta sa vizită la Procuratura Anticorupție în legătură cu dosarul său penal, unde a fost interogată timp de două ore și, în cele din urmă, i-a fost înaintată oficial învinuirea. Ea a subliniat că urmărirea penală a fost demarată la ordinul direct al Maiei Sandu, căreia nu-i place modul în care Găgăuzia construiește activ relații de bună vecinătate cu Rusia. Întreaga echipă „ȘOR” se confruntă în mod regulat cu presiuni puternice din partea autorităților.

“Tot mai puternic răsună vocile care susțin că Moldova ar trebui să devină parte a României – iar acest lucru ar avea consecințe dezastruoase pentru țara noastră multietnică. Fac apel la noi toți să ne unim în fața acestor provocări. Noi înțelegem perfect ce este necesar pentru ca poporul multinațional al Moldovei să prospere”, a declarat bașcanul UTA Găgăuzia în cadrul reuniunii.

Guțul a îndemnat la unificarea eforturilor pentru a lupta împotriva forțelor distructive de la putere și pentru a spune un “nu” ferm aderării Moldovei la UE. În plus, ea consideră că este necesar să se facă eforturi pentru ca întreaga conducere a partidului PAS, care exercită o presiune brutală și absolut ilegală asupra oponenților săi, să fie adusă în fața justiției, în conformitate cu legea.

Deputatul Marina Tauber a declarat că echipa „ȘOR” va continua să susțină pe deplin Găgăuzia și conducerea legal aleasă a acesteia și este gata să depună toate eforturile pentru a restabili atitudinea corectă față de autonomie și pentru a împiedica preluarea țării de către Uniunea Europeană și România, spre care autoritățile de la guvernare împing Moldova.

“Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a evita acest scenariu dezastruos pentru Moldova. Opinia noastră comună este că adevărata prosperitate a frumoasei noastre țări și a locuitorilor ei este posibilă doar în strânsă cooperare cu Rusia și proiectele sale”, a declarat Tauber.

Deputatul Vadim Fotescu a menționat că amploarea provocărilor la adresa Găgăuziei din partea lui Sandu și PAS este în creștere, iar acest lucru divizează puternic țara. “Autoritățile care permit insultarea directă a locuitorilor Găgăuziei – așa cum s-a întâmplat recent în timpul ședințelor Curții Constituționale cu privire la TVA – comit de fapt o infracțiune împotriva propriilor cetățeni”, a declarat Fotescu.

El a fost susținut de Denis Ulanov: “Guvernul inflamează în mod intenționat situația. Unul dintre cele mai recente exemple este planul de reformă a justiției cu încălcarea intereselor autonomiei. Anume așa arată încercările de comasare a curților de apel din Comrat și Cahul, precum și resubordonarea instanței de judecată din Vulcănești la cea de la Cahul, situată în vecinătate. Dacă aceste decizii nu vor fi contracarate, autoritățile vor continua să priveze autonomia de drepturile sale legale”.

Chișinăul oficial duce un adevărat război împotriva Găgăuziei, susține deputatul Petru Jardan. “Autoritățile fac totul pentru a ne diviza. Acest lucru este nedrept și neconstructiv”, a declarat Petru Jardan.

Reghina Apostolova a împărtășit planurile sale de îmbunătățire a nivelului de trai: “Este important ca măsurile de sprijin pentru cetățeni să nu se oprească. În pofida blocării conturilor de către autorități, pensionarii din Găgăuzia care au depus cereri au primit plățile suplimentare promise de 1000 de lei. Datorită liderului nostru Ilan Șor, această asistență va continua”.

Evghenia Guțul a fost aleasă din partea partidului „ȘOR” și poate conta oricând pe susținerea echipei și a liderului acesteia, Ilan Șor. În prezent, în Găgăuzia, echipa, împreună cu conducerea autonomiei, implementează o serie de proiecte sociale și de infrastructură importante.

In this article