Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 100 milioane de euro

R.Moldova va primi 100 milioane de euro pentru interconectarea energetică cu România. Suma va fi oferită de Banca Mondială și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)....

R.Moldova va primi 100 milioane de euro pentru interconectarea energetică cu România. Suma va fi oferită de Banca Mondială și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

R.Moldova va primi un sprijin financiar de circa 61 milioane de euro, sub formă de împrumut de la Banca Mondială prin intermediul Asociației Internațională pentru Dezvoltarepentru, precum și un grant în sumă de 39,94 milioane de euro pentru implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România.  Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea acordurilor cu aceste instituții.

Datorită suportului financiar al BERD va fi posibilă construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și Vulcănești.

Banii oferiți de Banca Mondială vor fi utilizați pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău. De asemenea, urmează a fi construit un nou sediu pentru Moldelectrica, inclusiv un centru nou de dispecerat, să fie modernizat sistemul de management electric, precum și să fie instalat un nou sistem de management al contorizării.

Acordurile de finanțare au fost semnate la Chișinău pe 26 septembrie 2019.

In this article


Join the Conversation