Avocatul Igor Popa, rămas fără licență, a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, Vlad Filat

Igor Popa, avocatul căruia i-a fost retrasă licența, a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, ex-premierul Vlad Filat, după ce a făcut mai multe declarații despre...

Igor Popa, avocatul căruia i-a fost retrasă licența, a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, ex-premierul Vlad Filat, după ce a făcut mai multe declarații despre acesta în cadrul unei emisiuni televizate. Popa l-a numit atunci pe Filat „bandit, corupt, hoț”.

Un an în urmă Igor Popa a fost sancționat contravențional pentru calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană și sancționat cu amendă în valoare de 75 de unități convenționale. Acesta a depus o contestație în instanța de judecată, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău Sediul Ciocana l-au găsit vinovat de calomnierea fostului său client, dar au încetat procesul contravențional din motivul expirării termenului de prescripție. Magistrații au respins argumentele avocatului lui Popa care a insistat că toate declarațiile făcute de acesta în cadrul emisiunii au fost „judecăți de valoare”.

Recent, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

Am încercat să obținem o reacție de la Igor Popa. Fostul avocat nu ne-a răspuns la telefon.

La sfârșitul anului 2020 Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților i-a retras licența lui Igor Popa. Acesta a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. Ședințele de judecată în acest dosar fiind amânate de patru ori, iar următoare este planificată pentru data de 15 noiembrie.

In this article