Avocații lui Șor contestă informațiile false furnizate de SIS către Meta cu privire la blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova ar fi furnizat informații false către Meta în legătură cu blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești. Avocații...

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova ar fi furnizat informații false către Meta în legătură cu blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești. Avocații lui Șor au cerut explicații cu privire la motivele acestei acțiuni, considerând că informațiile furnizate de SIS sunt dubioase și nu conțin fapte sigure.

Într-o declarație oficială, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a menționat că informațiile transmise către Meta se referă la utilizarea părții ruse pentru a promova dezinformarea și propaganda, în special în timpul alegerilor locale din 2023. Cu toate acestea, avocații lui Șor susțin că nu au găsit nicio activitate de propagandă sau dezinformare în contul clientului lor de Facebook.

“Examinând activitatea clientului nostru pe Facebook, nu am observat nicio difuzare de propagandă sau dezinformare, ceea ce ne face să bănuim că Meta Platforms Inc. a primit informații denaturate. În plus, nu ne este clar ce înțelege SIS prin „plătit cu fonduri ilegale” și cum a ajuns la această concluzie”, se arată în cererea avocaților.

Această situație ridică întrebări cu privire la transparența și corectitudinea acțiunilor întreprinse de Meta în ceea ce privește cenzurarea opoziției la cererea autorităților unei țări. Compania condusă de Mark Zuckerberg a fost criticată în trecut pentru colaborările sale cu guverne autoritare din diverse țări, acuzată că a cenzurat opoziția și a suprimat vocile critice.

În ciuda presiunii și a cenzurii, avocații lui Șor promit să continue lupta pentru libertatea de exprimare în țara lor și să solicite clarificări cu privire la acțiunile SIS și Meta în acest caz.

Menționăm că recent, conturile membrilor blocului “Victorie”, inclusiv cel al lui Ilan Șor au fost blocate, printre ei se numără și deputatul Marina Tauber, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul și alții. Blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești a fost făcută la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

In this article