Avocaţii lui Platon, amendaţi din motivul lipsei repetate la ședințele de judecată

Procuratură Anticorupție informează că, la 27 februarie 2023, a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a lui Platon Veaceslav, la care apărătorii...

Procuratură Anticorupție informează că, la 27 februarie 2023, a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a lui Platon Veaceslav, la care apărătorii inculpatului nu s-au prezentat, în consecință procurorul a solicitat aplicarea amenzii în privința acestora.

Examinând solicitarea procurorului, instanța a decis aplicarea amenzii judiciare în mărime de 2000 lei fiecăruia.

Anterior, din motivul lipsei repetate a apărătorilor la ședințele de judecată, acuzatorul de stat pentru a evita tergiversarea examinării cauzei, a solicitat instanței desemnarea unui apărător din oficiu.
Instanța a admis demersul și a solicitat desemnarea unui apărător din oficiu, însă prin Decizia din 23 decembrie 2022, Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat a refuzat solicitarea instanței.
În circumstanțele menționate, prin încheierea din 27 februarie 2023, instanța a obligat Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat să asigure inculpatului Veaceslav Platon asistență garantată de stat.

Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege.

In this article