Avocaţii lui Dodon cer recuzarea întregului complet de judecată CSJ din dosarul finanțării PSRM: Există circumstanțe care pun la îndoială imparțialitatea acestora

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat că la prima ședință din acest an de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), apărătorii acestuia au depus cerere de recuzare...

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat că la prima ședință din acest an de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), apărătorii acestuia au depus cerere de recuzare a completului de judecată.

„Amintesc că Președintele acestui complet a fost numit în funcția de Președinte interimar al CSJ, după ce actuala guvernare a operat modificări în lege, anume de dragul acestei numiri.

Un alt Președinte interimar, cel al CSM, Dorel Musteață, client fidel al actualei guvernări, îndată l-a și numit pe Domnul Vladimir Timofti în această funcție. După acest serviciu util guvernării, Musteață a fost promovat în calitate de judecător la CSJ, asta chiar dacă legea interzice expres acest lucru.

Aceste mișcări dubioase nu au cum să-mi confere încredere în procesul de înfăptuire a justiției, mai ales atunci când observ că, același judecător Timofti curează toate completele ce examinează cauzele de interes/politice pentru actuala guvernare, adică inclusiv cazul meu și tot dumnealui se auto-desemnează în completele ce examinează legalitatea deciziilor Comisiei de Pre-vetting.
Rolul acestei comisii ne-a fost explicat clar de Doamna Președinte Sandu, din studioul televiziunii publice M1, atunci când a șantajat direct judecătorii cu procedura de evaluarea extraordinară.

Vedeți mai jos textul cererii de recuzare depus de apărătorii mei”, a notat Dodon

Curtea de Apel Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Anunțul a fost făcut de către fostul deputat Iurie Reniță, care și a făcut publice imaginile cu kuliokul cu calendar.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 24 iunie 2020 că „nu a stabilit elemente infracționale”, în cadrul investigațiilor privind secvența video de la fostul sediu PD, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și a scrisorii privind așa-zisele „chitanțe” în care ar fi figurat anumite sume de bani, ce ar fi fost semnate de către un deputat socialist. Instituția de urmărire penală anunță încheierea procesului penal pe cele două cazuri, cu posibilitatea reluării investigațiilor în cazul în care vor apărea probe noi relevante.

Procesul penal a fost inițiat după ce pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat încă atunci când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”.

Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.

„Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce l-a propus Vlad Plahotniu lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal”, a explicat, la rândul său, șeful PG de atunci, Alexandr Stoianoglo.

Sursa: unimedia.info

In this article