Avertismentul lui Vasile Tarlev: Moldova este pe cale să dispară ca stat

Vasile Tarlev a făcut declarații alarmante privind viitorul Republicii Moldova în cadrul emisiunii “VIS A VIS,” moderată de Vasile Neikovchen. Răspunzând la îngrijorările despre scăderea dramatică a numărului...

Vasile Tarlev a făcut declarații alarmante privind viitorul Republicii Moldova în cadrul emisiunii “VIS A VIS,” moderată de Vasile Neikovchen. Răspunzând la îngrijorările despre scăderea dramatică a numărului tinerilor din țară, Tarlev a avertizat că situația actuală este extrem de gravă.

 

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar Moldova este pe cale să dispară ca stat în toate domeniile. Situația din Moldova este atât de jalnică în economie, în sfera socială, cultură, educație, știință, demografie, cum nu a fost niciodată. Și nu spun asta doar eu, ci și experți, oameni care cunosc situația,” a declarat fostul prim-ministru.

 

Acesta a subliniat că migrația masivă din ultimii ani reprezintă o „catastrofă” pentru țară, mai ales în contextul în care aproximativ un milion de locuitori au părăsit Moldova din 2009 până în 2024.

 

„Dacă autoritățile nu vor lua măsuri drastice și eficiente, vreau să vă spun că Moldova va dispărea ca stat, ca popor, ca națiune, ca cultură, ca tot,” a adăugat candidatul la prezidențiale.

 

Vasile Tarlev a criticat lipsa de acțiune din partea autorităților în fața crizei demografice și a propus implementarea unor programe de sprijin pentru natalitate, precum și introducerea unui sistem de „mamă-eroină” pentru femeile care nasc doi sau mai mulți copii.

 

„Fiecare persoană ar trebui să beneficieze de asistență medicală gratuită, îngrijire la domiciliu și multe alte subvenții pentru a asigura sprijin financiar și pentru familiile cu copii,” a sugerat Tarlev, subliniind că statul trebuie să ia măsuri urgente pentru a preveni „lichidarea statului moldovenesc.”

 

Fostul prim-ministru a încheiat cu un apel la responsabilitate din partea celor care conduc țara.

„A conduce o țară nu înseamnă să te lauzi că ești președinte sau prim-ministru sau ministru. Este o responsabilitate foarte mare, iar cei care ocupă aceste funcții și nu își asumă această responsabilitate sunt iresponsabili. Eu cred că este o crimă”, a conchis acesta.

In this article