Autoritățile vor să construiască linii de transport a energiei din UE

Mai multe linii de transport a energiei electrice, în special cele de conexiune cu Uniunea Europeană, vor fi construite și reabilitate. Anunțul a fost făcut la Radio Moldova...

Mai multe linii de transport a energiei electrice, în special cele de conexiune cu Uniunea Europeană, vor fi construite și reabilitate. Anunțul a fost făcut la Radio Moldova de consiliera prim-ministrului în domeniul energetic, Carolina Novac.

Potrivit ei, acestea vor permite importul unei cantități mai mari de energie electrică din Europa, inclusiv din România, transmite breakingnews.md cu referire la trm.md.

„Linia Vulcănești-Chișinău urmează a fi construită până în 2025. Modernizarea, extinderea stației Vulcănești, modernizarea stației Chișinău care să asigure import de energie electrică mai mare. Vrem să prioritizăm și construcția liniei Bălți-Suceava. „Moldelectrica” și „Transelectrica” lucrează pentru construcția acestei linii. Avem analizele de impact, dar, în primul rând, avem nevoie de finanțare. Aici sunt câteva opțiuni, cum ar fi proiectelor de interes mutual susținut prin finanțare europeană”, a declarat Carolina Novac.

Amintim că în martie curent, Republica Moldova și Ucraina și-au sincronizat de urgență sistemele electroenergetice cu sistemul european continental ENTSO-E. Ca urmare, țara noastră poate importa energie electrică din Europa, inclusiv din România, ceea ce nu era posibil din punct de vedere tehnic anterior.

Pe 21 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Republica Moldova va importa, în orele de vârf, energie electrică din România. În total, România ar urma să livreze țării noastre 235 MWh. Mai mult, potrivit oficialului, țara noastră va putea să își suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piața europeană, grație rețelei europene ENTSO-E la care suntem interconectați.

De menționat că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat pe 21 octombrie stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. În aceeași zi, așa numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, din 24 octombrie. Astfel, în loc de 70 % cât livrează în prezent, Chișinăul ar putea primi doar 27%.

In this article