Autorităţile ucrainene susţin că au găsit 200 de cadavre în subsolul unei clădiri din Mariupol

Mariupol, asupra căruia ruşii au revendicat recent controlul total, a îndurat unele dintre cele mai mari suferinţe din timpul războiului şi a devenit un simbol mondial al sfidării...

Mariupol, asupra căruia ruşii au revendicat recent controlul total, a îndurat unele dintre cele mai mari suferinţe din timpul războiului şi a devenit un simbol mondial al sfidării pentru apărarea îndârjită pusă în aplicare timp de luni de zile de luptătorii de la o oţelărie, scrie AP.

Anunţul privind descoperirea cadavrelor a venit la scurt timp după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un “război total”, încercând să provoace cât mai multe morţi şi distrugeri în ţara sa.

“Într-adevăr, nu a mai existat un astfel de război pe continentul european de 77 de ani”, a declarat Zelenski în faţa ucrainenilor luni seară, în ajunul aniversării a trei luni de la începutul războiului.

El a amintit de atacul cu rachete care a ucis 87 de persoane săptămâna trecută în oraşul Desna, la 55 de kilometri nord de Kiev, unul dintre cele mai mortale atacuri individuale din timpul războiului.

“Şi au fost doar patru rachete”, a precizat el, menţionând numeroasele sute de astfel de lovituri de la începutul războiului, la 24 februarie.

Conflictul a început cu aşteptări că Rusia ar putea cuceri ţara într-un blitz care să dureze doar câteva zile sau câteva săptămâni. Dar rezistenţa puternică a Ucrainei, susţinută de armele occidentale, a împotmolit trupele Moscovei, forţându-le să urmărească mai mult un obiectiv limitat.

Kremlinul se concentrează acum pe inima industrială estică a Donbasului, unde forţele ruseşti şi-au intensificat eforturile de a încercui şi captura Sievierodonetsk şi oraşele învecinate, au declarat marţi autorităţile militare britanice. Aceasta este singura parte a regiunii Luhansk din Donbas care rămâne sub controlul guvernului ucrainean.

Forţele ruse au obţinut “unele succese localizate” în ciuda rezistenţei puternice a ucrainenilor de-a lungul poziţiilor săpate, a declarat Ministerul britanic al Apărării, dar căderea oraşului Sievierodonetsk şi a zonei din jurul acestuia ar putea cauza probleme logistice pentru ruşi.

In this article