Austria exclude Gazprom de la depozitul de stocare a gazelor Haidach

Austria pune în practică clauza „Foloseşte-l sau îl pierzi” („Use it or lose it”) pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach,...

Austria pune în practică clauza „Foloseşte-l sau îl pierzi” („Use it or lose it”) pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach, deoarece în mod sistematic nu a umplut partea sa din această capacitate, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena.

„În cazul în care clienţii nu depozitează gaze, capacitatea trebuie transferată altora. Este o infrastructură critică. Avem nevoie de ea acum, în această perioadă de criză. Asta este exact ce se întâmplă acum în cazul Gazprom cu facilitatea sa de stocare Haidach”, a declarat ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler.

El a adăugat că Autoritatea de reglementare a gazelor e-Control a început procesul excluderii companiei ruseşti.

Pentru a atinge obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz pentru a genera 368 de GWh, parametru care a scăzut sub 100 GWh în unele intervale de timp săptămâna trecută.

Marţi, Leonore Gewessler a avertizat că o eventuală sistare completă a livrărilor de gaze ruseşti ar fi foarte gravă şi a cerut populaţiei să profite de vară pentru a face reviziile propriilor sisteme de încălzire, ceea ce ar permite economii la gaze de până la 15%.

Oficialul a precizat că societăţile industriale care folosesc volume mari de gaze vor primi dispoziţia de a-şi adapta instalaţiile pentru a putea folosi surse alternative de energie în procesul de producţie, în special petrol.

Şi grupul energetic austriac OMV a anunţat marţi că situaţia aprovizionării cu gaze a ţării s-a ameliorat, reducerea livrărilor situându-se acum la aproximativ 40%.

Anterior, reducerea livrărilor de gaze era de aproximativ 50%.

În iunie, OMV anunţa că Gazprom a informat în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, dar la acel moment preciza că este sigură aprovizionarea clienţilor şi, dacă va fi necesar, va înlocui cantitatea din depozite şi de pe piaţa spot.

În prezent, sunt umplute aproximativ 46% din facilităţile de stocare a gazelor din Austria, iar cele ale OMV în proporţie de 72%.

In this article