La Parlament au avut loc audieri publice largi în problema violenței obstetrice și ginecologice în Republica Moldova.
Platforma Femeilor Deputate a reușit să întrunească în cadrul unor discuții sincere deputate din fracțiunea majoritară și de opoziție, oficiali de la Guvern, medici, reprezentanți ai societății civile, femei care au trăit experiența tristă a violenței la naștere.
Mai mulți invitați au pus accentul pe necesitatea creșterii gradului de educație, pentru a combate și a preveni violența obstetrică și ginecologică.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că fenomenul poate fi depășit prin sporirea gradului de conștientizare la general și a lucrătorilor medicali în particular, prin educația tinerei generații. „Totodată, este important ca femeile să-și cunoască bine drepturile și să pășească pragul maternității, fiind informate și pregătite pentru naștere”, a menționat ministra, adăugând că autoritățile, la rândul lor, trebuie să creeze femeilor accesul la naștere în condiții excelente, conform tuturor standardelor.
Olga Cernețchi, prim-prorector USMF “N. Testemițanu”, șefa Departamentului Obstetrică și Ginecologie, profesor universitar, a spus în context că această instituție de învățământ a fost prima universitate din regiune în care s-a creat un Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), unde viitorii medici sunt instruiți să acționeze în situații reale, învățând pe manechine și nu pe femei.
Un Centru similar a fost creat și la IMSP Institutul Mamei și Copilului. Potrivit directorului Sergiu Gladun, grație reformelor implementate institutul a devenit un spital prietenos, iar practicile bune se extind în alte instituții din țară. „Totuși trebuie să recunoaștem că există defecte de comunicare și că este nevoie de mai multă instruire a medicilor pentru a crește gradul lor de profesionalism”, a spus Sergiu Gladun.
Rodica Gramma, conferențiar universitar, specialistă în etică și legislație medicală, USMF “N. Testemițanu”, crede că este oportună legiferarea noțiunii de audit etic al instituției medicale, iar Diana Văluță, șefa unității de coordonare a implementării screening-ului de col uterin, IMSP Institutul Mamei și Copilului, a pledat pentru aplicarea celor mai bune mecanisme în vederea umanizării proceselor în domeniu. Oleg Potacevschi, vicedirector asistență medicală mamei și copilului, Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „Gheorghe Paladi”, a căzut de acord că este loc pentru progres, pentru dezvoltare și pentru o comunicare mai bună.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, fiecare a treia femeie, cel puțin o dată în viață, a fost abuzată în mod fizic sau verbal. Pentru a schimba lucrurile, este nevoie de implicarea tuturor actorilor, iar Parlamentul este deschis pentru parteneriat și determinat să ofere tot sprijinul, în virtutea funcției sale de legiuitor.
„Platforma Femeilor Deputate a reunit reprezentante ale partidului de guvernământ și din opoziție, dar dincolo de viziunile noastre politice ne unesc problemele femeilor și soluțiile pe care, împreună, vrem să le găsim în beneficiul lor”, a declarat Doina Gherman, președinta Platformei Femeilor Deputate.
Parlamentara a informat pe cei prezenți că pe această platformă au fost înregistrate mai multe inițiative pentru a proteja femeile și familiile, iar această colaborare va continua. „Am găsit curajul și diligența de a o face și vă asigur că există voință politică pentru a aborda acest subiect cu toată seriozitatea”, a asigurat Doina Gherman.
Audierile parlamentare pe Platforma Femeilor Deputate „Violența obstetrică și ginecologică în Republica Moldova” au fost organizate în contextul Campaniei Internaționale “16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, cu sprijinul partenerilor UNDP, UNFPA, UN Woman, UNICEF.
La audieri au participat membrele Platformei Femeilor Deputate: Doina Gherman, Marina Morozova, Ana Calinici, Marcela Adam, Larisa Novac, Angela Munteanu-Pojoga, Maria Pancu, Maria Gonța, Alla Darovannaia.