Au fost înregistrați primii candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei

Comisia Electorală Centrală a autonomiei găgăuze a înregistrat, pe 7 martie, primii doi candidați în cursa pentru alegerile bașcanului. Este vorba despre actualul și fostul membru al Adunării...

Comisia Electorală Centrală a autonomiei găgăuze a înregistrat, pe 7 martie, primii doi candidați în cursa pentru alegerile bașcanului.

Este vorba despre actualul și fostul membru al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Nicolae Dudoglo și Grigori Uzun, informează Gagauzinfo.md.

Potrivit CEC, Dudoglo a colectat 1.986 de semnături, dintre care 233 au fost declarate nevalide. Uzun, la rândul său, a strâns 2010 semnături, dintre care 371 au fost anulate de CEC.

Cu toate acestea, numărul de semnături valide a fost suficient (erau necesare cel puțin 1.500) pentru a înregistra ambii candidați.

Pe lângă Dudoglo și Uzun, deputații APG Serghei Cimpoeș și Serghei Cernev, precum și foștii bașcani Mihail Formuzal și Dmitri Croitor și-au declarat intenția de a candida la funcția de guvernator al Găgăuziei.

Menționăm că cei doi candidați au susținut un test lingvistic pentru nivelul de cunoaștere a limbii găgăuze. Potrivit președintelui comisiei lingvistice, Nadejda Koceanji, Nikolai Dudoglo și Grigori Uzun vorbesc fluent limba găgăuză.

Alegerile pentru funcția de bașcan sunt programate pentru 30 aprilie. Actualul bașcan Irina Vlah a deținut această funcție timp de două mandate consecutive și, prin urmare, nu va putea candida.

In this article