Atac în Congo. Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili

Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili într-un atac asupra unui sat din nord-estul Republicii Democratice Congo. Luptători despre care se crede că sunt membri ai Forţelor Democrate...

Presupuşi militanţi islamişti au ucis 15 civili într-un atac asupra unui sat din nord-estul Republicii Democratice Congo.

Luptători despre care se crede că sunt membri ai Forţelor Democrate Aliate (ADF) au luat cu asalt satul Bulongo din provincia Kivu de Nord duminică, după lăsarea întunericului, jefuind casele şi ucigând locuitorii care le-au ieşit în cale, a declarat pentru Reuters primarul comunei, Jean Paul Katembo.

Bulango se află la aproximativ 40 km est de oraşul Beni, în districtul Ruenzori.

Atacatorii au ucis 15 persoane şi au dat foc la şase vehicule, a declarat Ricardo Rupande, preşedintele grupului societăţii civile din sectorul Ruenzori

ADF este o miliţie ugandeză activă în Congo încă din anii 1990. A ucis zeci de civili, mulţi în atacuri în miez de noapte, cu macete şi topoare. Aceasta a promis alianţă cu Statul Islamic în 2019.

„Era în jurul orei 21.00 când am auzit explozii puternice. Primul meu reflex a fost să fug, pentru că am ştiut imediat că este vorba de ADF. Au ucis 15 dintre fraţii şi surorile noastre”, a declarat Kambele Meza Milan, rezident în Bulango.

Purtătorul de cuvânt al armatei congoleze nu a răspuns imediat la apeluri, potrivit Reuters.

Violenţele comise de miliţii în estul Congo, bogat în minerale, au determinat guvernul să numească ofiţeri militari pentru a conduce Kivu de Nord şi provincia vecină Ituri în luna mai a anului trecut.

Uganda a trimis peste 1.000 de soldaţi în decembrie pentru a desfăşura operaţiuni comune împotriva ADF.

Dar atacurile au continuat fără încetare, deoarece luptătorii ADF au vizat civili ca represalii la campaniile militare.

Peste 60 de persoane au fost unucise în cinci zile de atacuri asupra satelor în martie şi peste 40 în timpul unor atacuri similare în aprilie.

In this article