Arderea anvelopelor, interzisă în noaptea de Paști: Avertisment de la Agenția de Mediu

Agenția de Mediu anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. Autoritățile...

Agenția de Mediu anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Autoritățile menționează că, în procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

În acest context, Agenția de Mediu anunță că arderea anvelopelor este interzisă. Conform legii, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu o amendă de până la 1.800 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

Totodată, autoritățile anunță că începând cu 23 martie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate.

Conform Regulamentului, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista agenților economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

  • SRL „Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 079581858, (+373) 060255552;
  • „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – (+373) 79708821;
  • „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018;
  • „Palin Construct” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 60892019;
  • SRL „Eco Recycling” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 79772055.
In this article