Aproape 1,5 miliarde de lei planificați în 2021 în fondurile AOAM pentru combaterea Covid-19

Aproximativ 1,5 miliarde de lei au fost planificați în anul 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru combaterea COVID-19. Cea mai mare parte –...

Aproximativ 1,5 miliarde de lei au fost planificați în anul 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru combaterea COVID-19. Cea mai mare parte – aproape 1 miliard 51 de milioane – urmează a fi direcționată din fondul de bază pentru serviciile medicale de diagnostic şi tratament al persoanelor cu Covid-19.

Din această sumă, circa 1 miliard 14 milioane de lei sunt planificați pentru tratarea a aproape 90 de mii de cazuri de Covid-19, 11,4 milioane pentru servicii de asistență medicală prestate de subdiviziunea de primiri urgente Covid–19 (Centrul de triere de la Moldexpo), iar 25,5 milioane reprezintă banii destinați testării la Covid-19 în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu.

Alte peste 412 milioane de lei urmează a fi alocați la fel din fondul de bază pentru suplimentul de 100% la salariul de funcţie acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus.

De asemenea, CNAM a planificat în acest an în fondul măsurilor de profilaxie cinci milioane de lei pentru acoperirea costurilor vaccinurilor contra COVID-19. În caz de necesitate, compania este gata să aloce pentru vaccin și cele 10 milioane de lei din fondul de rezervă, în conformitate cu reglementările în vigoare.

CNAM precizeazî, într-un comunicat de presă, că toţi cetăţenii, inclusiv cei neasiguraţi, care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru Covid-19 beneficiază de asistenţă medicală gratuită, acoperită din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Este vorba despre asistența medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească, precum și medicamente compensate pentru tratamentul la domiciliu a formelor uşoare şi moderate de Covid-19.

Pe parcursul anului 2020, suma alocată  din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru combaterea Covid-19 a fost de aproximativ 900 de milioane de lei. Cea mai mare parte – peste 862 de milioane – a fost direcționată din fondul de bază pentru servicii medicale de diagnostic şi tratament al persoanelor cu Covid-19.

In this article