Anunt important! Autoritățile instituie noi restricții pentru a preveni răspândirea Covid-19

Din 27 martie 2020, cetățenii care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligați să poarte asupra sa un act de identitate și la solicitarea organelor de...

Din 27 martie 2020, cetățenii care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligați să poarte asupra sa un act de identitate și la solicitarea organelor de drept să se legitimeze. Decizia a fost luată, în această seară de Comisia pentru Situații Excepționale. 

Tot din 27 martie, se interzice aflarea în spații publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor de familie.

O altă măsură luată de comisie vizează toți bugetarii. Săptămâna viitoare se declară liberă pentru aceștia cu păstrarea salariilor de funcție, excepție fac angajații din sistemul medical, apărare, salvatorii. Recuperarea acestor zile se va realiza după anularea stării de urgență.

Președintele comisiei, premierul Ion Chicu, a anunțat că această măsură nu va afecta graficul de achitare a pensiilor și altor prestații sociale.

Sectorul privat urmează să-și organizeze activitatea cu minimul necesar de angajați.

Actele permisive eliberate agenților economici și transportatorilor care expiră în perioada stării de urgență se prelungesc cu 60 de zile. Aceiași măsură se aplică și în cazul valabilității certificatelor pentru semnătura mobilă.

Comisia a decis să facă o derogare de la Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și să le permită acestora să vireze banii primiți din bugetul de stat în Fondul pentru combaterea coronavirusului.

Comisia a obligat avocații, notarii, executorii judecătorești să respecte normele sanitaro-epidemiologice. Ignorarea acestei obligații se va sancționa cu excluderea din profesie.

Comisia a oferit dreptul autorităților publice locale de nivelul I să instituie carantină în localitate dacă un procent din populație este afectată de COVID-19. Autoritățile locale vor trebui doar să înștiințeze Comisia despre decizia luată.

Din 29 martie se sistează temporar activitatea a două puncte de traversare a frontierei terestre: Costești-Stânca și Briceni-Rosoșani.

Comisia examinează și posibilitatea instituirii restricțiilor de circulație în intervalul orelor 23:00 – 05:00.  dimineața. Decizia ar putea fi adoptată zilele următoare, în funcție de evoluția situației.

In this article