Anularea mandatului primarului MAN din Bubuieci, Chișinău, discutată la Consiliul Europei

Cazul primarului MAN ales în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, Leonid Umaneț, a fost discutat în cadrul unei platforme de dezbateri de la Consiliul Europei. Coraportorul din partea Congresului...

Cazul primarului MAN ales în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, Leonid Umaneț, a fost discutat în cadrul unei platforme de dezbateri de la Consiliul Europei.

Coraportorul din partea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Vladimir Prebilic, a abordat subiectul anulării mandatului primarului MAN ales în comuna Bubuieci, Leonid Umaneț. Raportul a fost prezentat în cadrul conferinței „Observarea alegerilor locale în Republica Moldova”, organizat la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Potrivit lui Vladimir Prebilic, criteriul în baza căruia Leonid Umaneț a fost declarat ineligibil după alegeri lasă multe semne de întrebare și că astfel de decizii referitoare la ineligibilitatea unui candidat ar trebui luate înainte de ziua alegerilor.

„Am fost îngrijorați să auzim despre cazul domnului Umaneț, care a fost ales în funcția de primar al comunei Bubuieci. Dar, care în urma unor decizii contradictorii a fost declarat ineligibil după ziua alegerilor din cauza unor neclarități cu privire la dovada studiilor acestuia, care făceau parte din criteriile de eligibilitate. Adițional acestui criteriu de eligibilitate care nu era necesar, considerăm că dosarul domnului Umaneț a fost administrat corect și că astfel de decizii referitor la ineligibilitatea unui candidat trebuie să fie luate înainte de ziua alegerilor”, a declarat Vladimir Prebilic.

Totodată, în cadrul Raportului Misiunii de Observare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei cu referire la cazul Leonid Umaneț se menționează că „acest caz este un abuz de putere din partea organelor electorale și condamnă faptul că este pusă în pericol previzibilitatea deciziilor lor”.

În aceste condiții, Mișcarea Alternativa Națională își reafirmă angajamentul pentru respectarea principiilor democratice și a integrității procesului electoral în R. Moldova.

In this article