ANSA: 95% din loturile de cartofi care vin în R.Moldova sunt infestate cu o bacterie

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută ca şi „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecţia este periculoasă pentru cultură,...

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută ca şi „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecţia este periculoasă pentru cultură, pierderile pot ajunge şi la 100% din producţie.

Pătrunderea cartofilor infectaţi pe piaţă afectează consumatorul din punct de vedere financiar, deoarece după înlăturarea părţilor afectate pentru consum rămâne foarte puţin cartof. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) le cer importatorilor să informeze consumatorul despre prezenţa bacteriei şi, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preţ redus.

Cei mai mulţi cartofi ajung în Moldova din Belarus, Ucraina şi Rusia, ţări unde „putregaiul inelar al tuberculilor” nu este considerat organism de carantină, a precizat Ela Malai, director adjunct ANSA. Instituţia a plasat pe pagina web o listă cu producătorii din Belarus „liberi” de această bacterie. Ela Malai le-a sugerat agenţilor economici să ţină cont de această listă la încheierea contractelor de import. Nici producţia autohtonă nu este în totalitate conformă. În 2019, în zonele de nord au fost prelevate 19 probe, dintre care doar şase au fost conforme, a specificat directorul adjunct ANSA.

Eugenia Tulgara, expert în protecţia plantelor ANSA, a menţionat că la început maladia nu se observă, iar pe parcursul creşterii cartoful începe să capete o culoare întunecată. Bacteria este transmisă prin intermediul tuberculilor bolnavi, dar şi prin sol, apă, insecte. Combaterea acesteia este practic imposibilă. Experta spune că, la importul cartofilor, trebuie să existe certificate din care rezultă că în ţara exportatoare nu a existat bacteria cel puţin în ultimii doi ani.

Viorel Chetrari, şef adjunct al Direcţiei coordonarea posturilor la frontieră din cadrul ANSA, a spus că, pe lângă ţările de import tradiţionale, importatorii au început să aducă cartofi şi din alte ţări, dar şi aceştia sunt infestaţi.

In this article


Join the Conversation