ANRE a aprobat majorarea tarifului la gaz. Cât vom plăti de la 1 august

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind probarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Prin urmare ANRE a stabilit un tarif de 22 de...

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat hotărârea privind probarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Prin urmare ANRE a stabilit un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Nou tarif nu va fi aplicat retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz, dar din 1 august.

Amintim că monopolistul Moldovagaz a emis o nouă solicitare la ANRE prin care cere un nou tarif la gazele naturale. Astfel, dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, se cere aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Menționăm că în prezent, consumatorii achită un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub cu tot cu TVA.

La începutul lunii, Moldovagaz a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gaz cu 45%. Potrivit solicitările trimise către ANRE, Moldovagaz se justifica că pentru obținerea venitului total reglementat necesar pentru anul 2022, compania a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie – iunie 2022, calculate ca diferență de la veniturile în perioada ianuarie – iunie 2022 și venitul reglementat necesar de a fi obținut de furnizorul la gaze naturale, pentru perioada respectivă în valoare de 2 814,3 milioane lei (5 530 lei/1000m3).

Moldovagaz solicita ca noile tarife să fie aplicate din 1 iulie.

Proiect Preț Gaze Naturale … by Baran Alina

In this article