Analiștii politici nu exclud că Plahotniuc vrea să şantajeze socialiştii pentru a crea o coaliție cu Dodon, iar oligarhii să dețină loc de frunte

Gruparea PRO Moldova din Parlament, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, urmăreşte atât demiterea Guvernului Chicu, cât şi şantajarea socialiştilor în vederea creării unei coaliții de guvernare cu Dodon,...

Gruparea PRO Moldova din Parlament, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, urmăreşte atât demiterea Guvernului Chicu, cât şi şantajarea socialiştilor în vederea creării unei coaliții de guvernare cu Dodon, în care oligarhii să dețină loc de frunte. Aceste două scenarii figurează într-un editorial semnat de analistul politic Corneliu Ciurea, publicat de portalul politics.md.

„Ne putem întreba ce este mai important pentru ei – să demită guvernul Chicu și prin coalizarea cu blocul ACUM să guverneze în detrimentul socialiștilor sau folosindu-se de oportunitatea negocierilor cu dreapta să-i șantajeze pe socialiști în vederea creării unei coaliții de guvernare cu Dodon în care oligarhii să dețină loc de frunte”, scrie Ciurea.

Analistul politic constată faptul că gruparea oligarhilor din Parlament este în continuă creștere, iar influența lui politică devine din ce în ce mai apăsătoare.

„Cu toate acestea, partida oligarhică n-a fost în stare să se debaraseze de principalele metehne de imagine care grevau activitatea celor doi oligarhi – Șor și Plahotniuc. E vorba de percepția generală din societate privind promovarea unor interese venale și imorale. Din această cauză extinderea influenței acestui grup politic se face pe căi partizane, prin provocarea unor scindări în interiorul altor grupuri parlamentare”, mai scrie Corneliu Ciurea.

Comentatorul politic consideră că obiectivul central al oligarhilor va fi de a deveni indispensabili pentru toți.

„Occidentalii vor trebui să se convingă că fără oligarhi nimic nu mișcă în Moldova ceea ce îi va determina să împingă blocul ACUM spre coalizare. Și socialiștii vor trebui să facă față unui blocaj total pe care oligarhii vor ști să-l mențină prin intermediul instituțiilor pe care și le vor adjudeca politic – e vorba deocamdată de Curtea Constituțională dar, cu siguranță sunt vizate și altele – procuraturile, judecătoriile, CEC-ul, etc”, conchide Ciurea.

In this article