Ambasada Chinei a donat Ministerului Culturii exponate din porțelan

Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău a donat Ministerului Culturii 13 exponate de porțelan chinezesc, prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Ministrul...

Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău a donat Ministerului Culturii 13 exponate de porțelan chinezesc, prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că exponatele, care valorează circa 50.000 de lei, vor fi incluse în „Registrul cadourilor”. Ulterior, acestea ar putea fi oferite muzeelor din subordinea ministerului sau Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în calitate de material didactic, transmite breakingnews.md cu referire la Ipn.md.

Toate exponatele provin de la Muzeul Cuptoarelor Jizhou din provincia Jiangxi, China și în perioada 8 decembrie 2023 – 10 ianuarie 2024 au fost expuse la MNAM, în cadrul primei expoziție a lucrărilor artistice din China în Republica Moldova.

Cuptoarele Jizhou au o istorie de peste 1.200 de ani, tehnicile lor de fabricare fiind transmise din generație în generație.

La Ministerul Culturii a ajuns și una dintre cele mai faimoase piese – Bolul deschis Tianmu cu frunză de copac, cu decor natural sub smalțul interior, realizat din frunză de dud. Undele din bolul plin cu apă dau senzația unei frunze care plutește deasupra.

De asemenea au fost donate Farfuria cu noroc, Cântecul cicadelor în pădurea de duzi, alte boluri, vaze și vase unice, confecționate manual.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article