Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze “asediul” capitalei

Fermierii francezi sunt tot mai furioși. S-au înmulțit cazurile în care au vandalizat camioanele cu produse agricole venite de peste granițe. Nu au luat la țintă doar marfa românească. Au...

Fermierii francezi sunt tot mai furioși. S-au înmulțit cazurile în care au vandalizat camioanele cu produse agricole venite de peste granițe. Nu au luat la țintă doar marfa românească. Au atacat și camioanele spaniole. Au aruncat marfa din camioane și au dat drumul la vinul din cisterne pe măsură ce se pregătesc să blocheze Parisul. 15.000 de polițiștii au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în Paris și marile orașe, în timp ce un “asediu” al capitalei este planificat începând cu ora locală 14.00.

În toată Franța, fermierii au folosit tractoare și camioane pentru a bloca drumurile.

Ei intenționează să blocheze opt drumuri principale spre Paris. Guvernul francez va mobiliza 15.000 de jandarmi și polițiști, care au primit însă ordin să acționeze cu „moderație”.

“Nu intenționăm să permitem ca clădirile guvernamentale sau magazinele alimentare să fie avariate sau ca acele camioane care transportă produse străine să fie oprite.

Asta este inacceptabil”, a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, scrie France24.

El a declarat că președintele francez Emmanuel Macron a ordonat forțelor de ordine ca aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, să rămână deschise, iar piața internațională de alimente de la sud de Paris să funcționeze în continuare. Polițiștii și jandarmii au, de asemenea, ordin să prevină orice intrare în Paris, a spus Darmanin.

Franţa cere modificarea legislaţiei UE în câteva zile, pentru a opri protestele agricultorilor

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul, transmite Reuters.

“În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri”, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte agenţia citată. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare. Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.

Guvernul francez încearcă să limiteze demonstraţiile la scară naţională ale agricultorilor care cer să fie plătiţi mai bine şi să beneficieze de un trai mai bun. Mulţi dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării.

Fermierii belgieni se mobilizează

Și în Belgia, fermierii și-au intensificat protestele și au blocat o autostradă, cerând condiții mai bune.

Zeci de tractoare au blocat traficul pe autostrada E42, în sudul țării. Protestul fermierilor adunați în fața unui stadion de fotbal a amânat cu 30 de minute începerea partidei dintre Racing Genk și Sint-Truiden.

Nemulțumirile fermierilor belgieni sunt similare cu cele ale colegilor lor francezi. A devenit „imposibil să câștigi un salariu decent”, a declarat Pierre d’Hulst, purtătorul de cuvânt al federației tinerilor fermieri FJA, care a organizat protestul rutier.

În ultimele săptămâni, proteste similare ale fermierilor s-au răspândit și în Germania, Polonia, România și Țările de Jos.

In this article