Alertă de rujeolă: Patru noi cazuri confirmate la un centru de refugiați din Chișinău

Alte patru cazuri de rujeolă la copii au fost confirmate la un Centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, printre...

Alte patru cazuri de rujeolă la copii au fost confirmate la un Centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, printre infectați se află un copil de 11 ani, alte cazuri cu suspiciune la rujeolă se află în proces de investigare.

Reprezentanții ANSP menționează că toate persoanele care prezentau simptome asociate infecției rujeolice (febră, tuse, erupții cutanate) au fost spitalizate în instituții medicale specializate, unde primesc îngrijiri medicale.

Prin urmare, ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele aflate în contact sunt supravegheate medical.

Specialiștii ANSP continuă măsurile în focar pentru localizarea acestuia (monitorizarea contacților și identificarea activă a persoanelor bolnave).

De la începutul anului curent, în R. Moldova, au fost confirmate prin diagnostic de laborator, 16 cazuri de rujeolă, inclusiv 11 în focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană.

„În context, reiterăm necesitatea sporirii vigilenței cetățenilor față de rujeolă, inclusiv prevenirea îmbolnăvirii prin efectuarea vaccinării ROR; verificarea statutului vaccinal al copiilor; adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii cutanate şi cel puţin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită; izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer”, mai precizează ANSP.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article