ALARMĂ! Atac raider asupra Carierei Micăuți, cu participarea organelor statului și sistemului judecătoresc

Cariera Micăuți, cea mai veche întreprindere de profil, care asigură peste 200 de locuri de muncă, riscă să fie distrusă în urma unui atac raider organizat de un...

Cariera Micăuți, cea mai veche întreprindere de profil, care asigură peste 200 de locuri de muncă, riscă să fie distrusă în urma unui atac raider organizat de un grup de afaceriști și susținut, aparent, de organele și instituțiile statului prin intermediul fiscului și a sistemului judecătoresc, în special fiind implicat fostul președinte controversat al Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, potrivit unui material publicat de bloggerul Eugen Luchianiuc. Totul a pornit de la o datorie de 90 de lei, transmite Breaking News cu referire la luchianuc.com/blog.

Aparent, schema a fost bine pusă la punct, iar „primul pas” în atacul raider l-a făcut Serviciul Fiscal de Stat, care a intentat în instanță procesul de insolvabilitate a carierei Micăuți pentru o datorie de 90 de lei, menționează autorul. „La 11 februarie 2019 Cariera Micăuți s-a pomenit cu o cerere privind intentarea procesului de insolvabilitate din partea Serviciului Fiscal de Stat, depusă la Judecătoria Strășeni. Această cerere, inițial neclară agentului economic, a reprezentat declanșatorul atacului raider, ulterior devenind clar că Fiscul, instituție de stat, a acționat în complicitate cu atacatorii. Absurditatea acțiunii în judecată a instituției fiscale este că la situația din 31 decembrie 2018 datoriile Carierei Micăuți față de bugetul public național constituiau 90 de lei! Aceasta nicicum nu putea justifica adresarea în instanța de judecată!”.

Pentru instanță, cererea fiscului a fost considerată justificată și în doar câteva zile Judecătoria Strășeni emite încheierea prin care se întreprind măsuri de “asigurare a acțiunii”, fiind paralizată activitatea întreprinderii. Astfel, prin încheiere se înlătură conducerea Carierei Micăuți, se numește un administrator provizoriu al întreprinderii, Ion Crețu, se blochează conturile bancare și se aplică sechestru pe toate bunurile întreprinderii.

De această incertitudine se folosește însă afaceristul Dumitru Ciobu, a cărui companie, „Ex-Stone”, depune la 15 martie încă o cerere de intentare a procedurii de insolvabilitate faţă de Cariera Micăuți, pretinzând o presupusă datorie de peste 38 de milioane de lei. Peste doar 3 zile, fiscul își retrage cererea în instanță “în legătură cu achitarea de către debitor a datoriilor existente faţă de bugetul public de stat”, pe când aceste datorii nici nu existau în momentul depunerii acțiunii în instanță. Însă, acțiunea de insolvabilitate a rămas pe rolul Judecătoriei Strășeni, în baza cererii companiei lui Ciobu! Acesei cereri s-au alăturat alte 3 companii – „CumDimTrans” SRL, „Bribstar Grup” SRL și ”Garma Grup” SRL. Toate invocau datorii inventate.

La 19 martie 2019 Judecătoria Strășeni a respins cererile de alăturare a companiilor dirijate de Ciobu la cererea de insolvabilitate depuse împotriva Carierei Micăuți, fiind deblocată activitatea întreprinderii. „Ambițiile raiderilor erau însă prea mari pentru ca acest calvar al Carierei Micăuți să se termine prea repede. În aceeași zi în care Judecătoria Strășeni respingea cererile raiderilor, cu viteza luminii, tot la 19 martie 2019 la Curtea de Apel Chișinău este înregistrată o cerere de recurs, depusă de „Ex-Stone” SRL și „CumDimTrans” SRL, prin care raiderii contestă decizia instanței din Strășeni”, notează Luchianiuc.

Peste patru luni, avându-l drept complice pe președintele de atunci al Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, unul din participanții la „memorabila” vânătoare de la Pădurea Domnească, instanța dă un verdict vădit ilegal și abuziv. „Acționând în complicitate cu președintele Curții de Apel Chișinău, deja binecunoscutul opiniei publice Ion Pleșca, raiderii obțin la 18 iulie 2019 decizia Curții prin care hotărârea Judecătoriei Strășeni este anulată, fiind emisă de judecătorii Olga Cojocaru (raportor), Eugeniu Clim și Steliana Iorgov o nouă hotărâre, vădit ilegală și abuzivă, prin care se intentează din nou procedura de insolvabilitate a Carierei Micăuți, fiind iarăși paralizată activitatea întreprinderii. Judecătorii Curții de Apel Chișinău au rămas de neclintit la probele și argumentele reprezentanților Carierei Micăuți, unele incontestabile. Ce fel de insolvabilitate, domnilor judecători corupți, când până la data emiterii hotărârii Curții de Apel Chișinău, care i-a paralizat activitatea, întreprinderea a activat în regim normal având un rulaj de 12.202.216,66 lei?!”, se întreabă bloggerul.

Curtea de Apel a emis această hotărâre, în pofida Ordonanței Direcției Generale Urmărire Penală a IGP al MAI privind începerea urmării penale pe faptul pregătirii dobândirii ilicite a bunurilor Carierei Micăuți prin intermediul „Ex-Stone” SRL, utilizând în acest sens inclusiv procedura de insolvență a „Ex-Stone” SRL”.

„Astfel, justiția, care trebuie să fie într-un stat de drept în interesul cetățeanului și să protejeze activitatea economică, în cazul dat acționează exact invers, în calitate de bâtă împotriva Carierei Micăuți, lovind într-o întreagă comunitate rurală a Republicii Moldova. Desigur, banii raideilor sunt mari și nu au miros. Iar în justiția coruptă din Republica Moldova acești bani trag mai greu pe balanța Femidei moldovenești, nu doar oarbe, surde, dar și fără frică de prag! Viitorul, nu doar al comunei Micăuți, dar și al tuturor comunităților rurale din Republica Moldova, contrar discursurilor pompoase ale guvernanților, este făcut țăndări de către raideri și complicii lor din instituțiile statului”, concluzionează Eugen Luchianiuc.

 

In this article


Join the Conversation