Al doilea figurant în dosarul „Frauda bancară” s-ar fi predat benevol autorităților din R. Moldova

Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, și figurant în dosarul numit generic „Frauda bancară”,...

Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, și figurant în dosarul numit generic „Frauda bancară”, s-a predat autorităților moldovenești și a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Acesta era dat în căutare, urmărirea penală fiind finalizată și transmisă în judecată în lipsa lui. 

Conform detaliilor obținute de ZdG, Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara zilei de 9 ianuarie curent, trecând frontiera dintre R. Moldova și România.

Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.

Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin Universal Project SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.

Andronachi riscă până la 25 de ani de detenţie pe acest episod. El se declarat nevinovat şi spune că acuzațiile procurorilor sunt „aberații”.

In this article