Agricultorii sunt dezamăgiți de lipsa de reacție a Guvernului în cazul pierderilor suportate în urma inundațiilor

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, deputatul PSRM, Radu Mudreac, a făcut un demers repetat către Guvernul interimar ca să intervină pentru a ajuta financiar agricultorii care...

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, deputatul PSRM, Radu Mudreac, a făcut un demers repetat către Guvernul interimar ca să intervină pentru a ajuta financiar agricultorii care au fost afectați de ploile și grindina din luna iunie.

Parlamentarul și-a exprimat regretul față de lipsa de reacție din partea Executivului la solicitarea similară făcută acum o săptămână.

”La 10 iunie, am făcut un demers către Guvern să intervină cu evaluările la acea perioadă, care constituiau peste 2800 de ha distruse. Am solicitat Guvernului ca timp de 5 zile să intervină cu compensarea pagubelor. Am arătat sursa de unde să fie identificați banii, din Fondul de rezervă. Cu părere de rău, până astăzi nu a parvenit nicio informație de la Guvern, nici care sunt pagubele, nici care sunt sursele, nici când vor fi despăgubiți agricultorii”, a declarat deputatul.

Mudreac a precizat că din 10 iunie și până în prezent inundații au mai distrus încă peste 1100 de hectare distruse de culturi agricole. Aceasta ar însemna că deja au fost înregistrate pagube pe aproape 4000 de hectare.

”Nu rog dar solicit ca Guvernul să intervină în mod de urgență în teritoriu cu evaluarea și despăgubirea acestor agricultori. Dacă nu vor fi luate măsuri în cinci zile va fi nevoie de alte intervenții din partea mea ca deputat, din partea colegilor. Noi mergem în teritoriu, eu merg în teritoriu și avem un șir de plângeri din partea agricultorilor că nu au fost nimeni până astăzi la ei. Vom fi nevoiți să aplicăm alte măsuri ca să-i scoatem în teritoriu și să identificăm sursele necesare”, a declarat președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară.

Potrivit datelor oferite de IGSU în această dimineață, ploile au adus prejudicii în raioanele Ocnița, Soroca, Ungheni, Dondușeni, Criuleni, Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia, unde mai multe hectare de culturi agricole au fost afectate. La fața locului lucrează Comisiile pentru situații excepționale în vederea estimării pagubelor materiale.

In this article