Agenții economici sunt împotriva lockdown-ului propus de Maia Sandu

Comercianții din piețele din Capitală sunt îngrijorați de propunerea Maiei Sandu privind sistarea activităților economice. Ei spun că închiderea piețelor îi va lăsa fără singura sursă de existență....

Comercianții din piețele din Capitală sunt îngrijorați de propunerea Maiei Sandu privind sistarea activităților economice. Ei spun că închiderea piețelor îi va lăsa fără singura sursă de existență. Oamenii consideră că cea mai bună soluție pentru depășirea situației de criză ar fi achiziția de vaccin și majorarea bugetului pentru domeniul sănătății.

– Noi vrem să lucrăm. În primul rând, cu astfel de propuneri noi nu vom ieși din criza economică. În al doilea rând, piața este pustie. Oamenii nici acum nu vin la piață, dar dacă vom institui și un lockdown, în general, toți vor uita de noi. Să fie o vaccinare calitativă și oamenii să lucreze.

– Lumea și așa nu au cu ce trăi, nu au cu ce plăti comunalele, nu au ce mânca. Foarte greu de trăit. De închis, asta nu ajută nimic. Uitați-vă, spre exemplu, la piață – nimeni nu vine. Câte un om din colo încoace, dar de lucrat trebuie. Dacă nu ai lucra, nu ai mânca, dar să închidă, ce folos? Vaccinurile, numaidecât, trebuie de adus, altele, mai bune. Unul mai bun, nu ca acesta, care l-au adus acum.

– Eu nu văd sens în a închide totul. Trebuie să majoreze bugetul pentru sistemul sănătății, pentru ca ei să facă față numărului de infectați, iar oamenilor să le ofere locuri de muncă, deoarece statul, oricum, este clar că nu va putea să ne ofere acele venituri pe care le avem. Care va fi rezultatul? Noi vom fi săraci, vom ieși la proteste, vom avea restanțe pentru serviciile de întreținere, credite. Trebuie să importăm diferite vaccinuri, nu doar pe cele europene. Avem și ”Sputnik”, și vaccinul chinez, și Turcia propune ceva. Trebuie să fie procurat și lumea vaccinată. Eu înțeleg că vor fi cei care sunt împotrivă, dar, treptat, oricum, toți vor înțelege necesitatea vaccinării.

– Avem familie acasă, avem copii și trebuie de întreținut cumva. Nu suntem de acord. Să fie mai puține ore de lucru, dar oricum trebuie să lucrăm, că de altfel nu putem să ne întreținem. Suntem încă afectați, da. Îi greu, foarte greu. Lumea deja nu mai face cumpărături, așa cum înainte și adică îi foarte greu.

– Să aducă vaccinuri și să facă regulă, dar nu consider că în magazin nu-i mai aglomerat ca la piață. Diferența la oameni de 10-15 metri. Iată, uitați-vă, aici – doi oameni și acolo – doi oameni și gata. Pentru ce să o închidă, se dă întrebarea? Pentru ce să o închidă? Noi, cât de puțin, măcar să avem de plătit. Iată, vine căldura, vin acestea. Pastilă ne trebuie, medicament trebuie și noi nu avem pe ce. Dacă ne închide, cu ce mai stăm? Ce am avut – totul am folosit. Și așa suntem în criză. Mai închideți-ne și, în general, lumea o să își iasă din minți cu totul.

– Eu nu sunt de acord ca să închidă piața. Eu am o pensie mizeră, de 900 de lei. Apartamentul îl plătesc cu 1.700. Aici, din când în când – câte un om. Fac câte 100 de lei pe zi, dintre care plătesc taraba, un ceai. Îmi mai rămâne și mie 50-40. Nu importă, dar am în vedere, dacă închide piața, eu unde să mă duc? Cu mâna în stradă, să cer? Cine îmi dă? Nu îmi dă nimeni. Dacă nu lucrăm la piață, noi murim de foame. Noi nu avem cu ce ne cumpăra medicamente, cu ce plăti apartamentul. Noi nu avem nimic, chiar să ne luăm încălțăminte. Chiar la o nepoată, un nepot să iau o bomboană.

Președintele țării, Maia Sandu, le-a recomandat Guvernului şi Parlamentului să instituie stare de urgenţă la nivel național timp de două săptămâni.

In this article