Aeroport Internațional Chișinău: Numărul de descoperiri al banilor nedeclarați în creștere cu 200%

695.709 dolari SUA, 435.080 EUR, 50.000 şekeli ISR, 3.100.000 hrivne UKR și 20.000 lire sterline – valută nedeclarată și depistată de polițiștii de frontieră în comun cu vameșii...

695.709 dolari SUA, 435.080 EUR, 50.000 şekeli ISR, 3.100.000 hrivne UKR și 20.000 lire sterline – valută nedeclarată și depistată de polițiștii de frontieră în comun cu vameșii pe parcursul a zece luni ale anului în curs, în Aeroportul Internațional Chișinău.  

În cele 22 cazuri de trafic ilicit de bani au fost documentați 12 cetățeni ai Ucrainei, 3 moldoveni, 2 cetățeni din Federația Rusă, 2 cetățeni ai României, 2 cetățeni din  Azerbaidjan și câte un cetățean al Tadjikistanului, Armeniei și al Turciei. Astfel, conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din Moldova, în timpul prelevării imaginilor, după scanarea bagajelor de mână, erau depistate sumele de bani nedeclarați. Toate cazurile au fost transmise, conform competențelor, colegilor de la Serviciul Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

De punctat este că statistica demonstrează o creștere de 200% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacele financiare nedeclarate, în comparație cu perioada analogică a anului trecut.

Îndemnăm toți cetățenii care intenționează să transporte sume bănești care depășesc pragul valoric de 10.000 de euro, să declare în scris valorile valutare organelor vamale ale Republicii Moldova. În caz contrar, persoanele care nu au declarat sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

In this article