Adunarea Populară a Găgăuziei a recunoscut hotărârea CEC privind confirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan

Adunarea Populară a Găgăuziei susține hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Comrat, prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, câștigate de candidatul...

Adunarea Populară a Găgăuziei susține hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Comrat, prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, câștigate de candidatul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul. O decizie în acest sens a fost aprobată cu unanimitate de voturi, de către aleșii Adunării Populare, care s-au întrunit în această seară într-o ședință extraordinară.

Ședința Adunării Populare a fost organizată după ce mascații Centrului Național Anticorupție și procurorii Anticorupție au dat buzna la sediul Comisiei Electorale Centrale din Comrat, unde au ridicat buletinele de vot și procesele verbale privind cel de-al doilea turul al alegerilor pentru funcția de bașcan.

Decizia Adunării Populare a fost așteptată de mii de oameni, susținători ai Evgheniei Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Oamenii au scandat lozinci împotriva regimului Maiei Sandu și PAS, cărora le cer să nu se implice în treburile Autonomiei.

„Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru că apărați alegerea poporului găgăuz. Victoria va fi de partea noastră. În pofida tuturor presiunilor la adresa noastră, a echipei, a familiei mele, nu ne vom lăsa bătuți. Vom lupta până la capăt pentru drepturile găgăuzilor”, a declarat Evghenia Guțul, care, în timpul ședinței Adunării Populare, s-a aflat în prezidiu.

„Mă bucur că Găgăuzia s-a trezit, că își arată caracterul și că le scuipă în față celor de la guvernare.      Ne place sau nu, poporul a ales, nu putem merge împotriva voinței poporului. Noi am decis să mergem pe calea corectă, nu prin comiterea ilegalităților, așa cum procedează cei de la guvernare”, a declarat președintele Adunării populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov.

Potrivit datelor prezentate de CEC, Eugenia Guțul, candidatul Partidului „ȘOR”, a obținut 52,34% din voturile alegătorilor din Găgăuzia, iar Grigore Uzun, candidat independent, susținut de PSRM, a obținut 47,66% din sufragii.

Decizia CEC urmează să fie confirmată de Curtea de Apel Comrat.

Acțiunile din această seară ale Centrului Național Anticorupție împreună cu Inspectoratul Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost condamnate de către lideri ai partidelor de opoziție, de către fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, de către Grigore Uzun, fostul contracandidat al Evgheniei Guțul și nu numai. Aceștia le solicită partenerilor externi să intervină și să nu permită comiterea abuzurilor de către guvernarea Sandu-PAS.

In this article