Administratorii unei rețele de restaurante din Chișinău, cercetate de polițiști, CNA și procurori, într-un dosar de spălare de bani

O rețea de restaurante din Chișinău a fost supusă, astăzi, perchezițiilor în cadrul unei cauze penale, pornite pe spălare de bani. Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații,  în comun cu...

O rețea de restaurante din Chișinău a fost supusă, astăzi, perchezițiilor în cadrul unei cauze penale, pornite pe spălare de bani. Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații,  în comun cu CNA și procurorii anticorupție, au desfășurat acțiuni de urmărire penală și au reținut pe unul din beneficiarii efectivi ai rețelei de restaurante.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2022, trei agenți economici, care formează o rețea de restaurante, ar fi creat o schemă prin intermediul căreia au comis evaziune fiscală și respectiv spălare de bani. Datele anchetei arată că agenții economici n-ar fi eliberat bonuri fiscale clienților, creând o contabilitate paralelă și eschivându-se de la plata impozitelor la stat. În perioada menționată, beneficiarii ar fi încasat peste 60 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi legalizat ulterior.

Astăzi, au fost percheziționate domiciliile, unitățile de transport deținute, dar și localurile care aparțin agenților economici suspectați de spălare de bani. Ofițerii CNA și procurorii au ridicat obiecte relevante pentru cauză, între care purtători de informații, înscrisuri de ciornă și alte documente, indicate în ordonanța de percheziție. O persoană a fost reținută pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

In this article