Adevărul din spatele pelerinajelor: Preoții din Moldova surprinși la berărie

Jurnaliștii au intrat în posesia unor fotografii care contrazic Mitropolia Moldovei dovedind că pelerinajul organizat „pentru preoți cu posibilități limitate” de către Patriarhia Rusă pentru clericii moldoveni nu...

Jurnaliștii au intrat în posesia unor fotografii care contrazic Mitropolia Moldovei dovedind că pelerinajul organizat „pentru preoți cu posibilități limitate” de către Patriarhia Rusă pentru clericii moldoveni nu este chiar real.

Nordnews.md scrie că, deși au plecat pentru activități exclusiv religioase în locurile sfinte, așa cum precizau responsabilii de la Mitropolie, preoții de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile Moscovei, transmite Știri.md.

Aceste imagini vin în contradicție cu scopul declarat al călătoriilor spirituale și ridică întrebări despre modul în care sunt utilizate fondurile și resursele alocate de Patriarhia Rusă pentru pelerinaje. În fotografii, șase preoți îmbrăcați pe civil apar relaxați, stând la mese pline cu halbe de bere, departe de austeritatea și sobrietatea așteptată de la reprezentanții unei instituții religioase sau imaginea unor preoți sărmani în timpul unor astfel de călătorii spirituale.

Jurnaliștii au identificat deocamdată doar doi preoți: este vorba de Nicolae Cantemir, preot în satul Rezina, raionul Ungheni, camaradul său de sutană – Lilian Prisacaru, preot în orașul Ungheni, și arhivarul episcopiei, Nicolai Boian.

Cele șase fețe bisericești și-au băut berile în localul Manufaktura 1858, de pe strada Karl Marx, orașul Sergiyev Posad. Berăria se află la o distanță de cinci minute de mers de la Lavra „Sfintei Treimi”.

În dimineața zilei de 20 august, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preoții au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor lua carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică.

Aceste călătorii ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Totodată, portalul deschide.md a menționat cu referire la surse că în perioada august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei spre Rusia.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj „la mai multe mănăstiri din Federația Rusă”, dar nu a putut să comunice dacă vizitele au, de fapt, scopuri politice. Totuși, el a menționat că odată cu începerea campaniei electorale va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici. Ioan Moșneguțu a mai spus că Mitropolia Moldovei nu este organizatorul pelerinajului și el nu știe cine se ocupă de călătoria preoților.

O sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru NewsMaker că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor”.

Pe data de 21 august, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”.

În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat de călătoriile organizate ale preoților săi în Federația Rusă, Mitropolia Moldovei se contrazice în declarații. Dacă anterior spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste „pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, acum instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova ale preoților se află Patriarhia Rusă.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
In this article