Acuzat pe nedrept, un om de afaceri și-a făcut dreptate în instanțele de judecată moldovenești

Justiția moldovenească pare să facă progrese în calea sa de reformare și schimbare la față. După ani de procese, denigrări și pierderi financiare colosale, un om de afaceri...

Justiția moldovenească pare să facă progrese în calea sa de reformare și schimbare la față. După ani de procese, denigrări și pierderi financiare colosale, un om de afaceri de bună credință din Moldova, Constantin Popșoi, a reușit să își facă dreptate în instanțele de judecată moldovenești și să demonstreze că a fost urmărit penal în mod abuziv.

„Totul a pornit în 2014, când Procuratura Anticorupțiae a pornit, abuziv, o cauză penală pe numele meu pe articolul 335, Cod Penal, ceea ce presupune abuz de serviciu. Apoi, în 2016, aceeași instituție mă învinuiește de spălare de bani. Au fost făcute o serie de deducții care ar fi arătat o presupusă legătură cu anumite companii din Ucraina. Eu am prestat anumite servicii de consultanță pentru o companie din țara vecină, dar nu am fost implicat în nicio operațiune de spălare de bani, iar acest lucru a fost demonstrat de autoritățile ucrainene și chiar de comisia rogativă”, spune Constantin Popușoi.

Omul de afaceri declară că din 2014 a trecut printr-o perioadă foarte dificilă în care a fost subiectul mai multor materiale în mass-media moldovenească în care figura doar poziția unilaterală a organelor de forță din acea perioadă și nu a avut posibilitatea de a-și apăra onoare. Mai mult, fiind directorul uneia dintre cele mai mari companii petroliere din România, Rompetrol, a fost nevoit să își dea demisia, angajatorul nu mai voia să colaboreze fiindcă a pierdut încrederea în el.

„Am devenit ținta unei campanii murdare de denigrare în presa locală. Materiale secrete din dosar însoțite de comentarii care nu aveau suport probatoriu erau difuzate activ. Ca să înțelegeți, dintr-un om de afaceri care a activat tot timpul în conformitate cu legea am devenit cel mai mare interlop. Nu a ținut nimeni de principiul prezumției de nevinovăție și nu a așteptat decizia unei instanțe competente. Peste noapte am ajuns ca în bancul cu fiica preotului, care nu avea fiică”, mai spune Popușoi.

Finalitatea în dosarele sale au început să vină o dată cu schimbarea Guvernului și reformarea justiției din Republica Moldova.

Prin Ordonanţa Procuraturii Anticorupţie din 24 iulie 2020, organul de urmărire penală a constatat că acţiunile lui Popușoi Constantin nu întrunesc elementele componenţei de infracţiune prevăzută de art. 243 alin. (3) lit. b) Codul penal, fiind dispusă scoaterea de sub urmărire penală a acestuia.

Prin Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 19 aprilie 2022, a fost admisă cererea depusă de către Popușoi Constantin împotriva Ministerului Justiției RM, Procuraturii Generale cu privire la constatarea faptului tragerii ilegale la răspundere penală, repararea prejudiciului moral cauzat și compensarea cheltuielilor de judecată. Instanța de fond a constatat faptul tragerii ilegale la răspundere penală a lui Popușoi Constantin  în cadrul procesului penal nr. 2014978151.

Prin Decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău din 27 octombrie 2022, apelul declarat de către reprezentantul Ministerului Justiției împotriva hotărârii primei instanțe a fost respins, fiind menținută  Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din data de 19 aprilie 2022. La 30 noiembrie 2022, Ministerul Justiției a declarat recurs împotriva deciziei instanței de apel. Prin Încheierea Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ din 01.02.2023, recursul a fost declarat inadmisibil.

Constantin Popușoi regretă enorm acțiunile pe care le-au pornit organele de forță din Moldova împotriva lui, fiindcă a avut de suferit familia.

„Partea și mai gravă că atunci când au pornit cauza penală și au eliberat un mandat de arest eu nu mai eram singura țintă. Atacurilor și perchizițiilor a fost supusă familia și mama mea. Imaginați-vă stresul și starea oamenilor care îmi sunt alături. Aș fi vrut ca acei care au pornit războiul împotriva mea să se fi pus măcar pe o clipă în locul mamei, soției, copiilor… Din acest motiv nici nu caut răzbunare care poate ar fi fost logic să o cer și nici nu ies într-o conferință de presă în care să fac publice nume. Și cei care mi-au instrumentat dosarul în mod abuziv au copii, mame, soți, soții și nu vreau să trăiască clipele trăite de familia mea. Sunt convins că au suficiente pe capul lor acum”, a mai adăugat Constantin Popușoi în discuția pe care am avut-o.

După achitarea definitivă a omului de afaceri, avocatul acestuia a solicitat dezmințirea informațiilor și dreptul la replică în instituțiile media care au difuzat știri eronate în cazul acestuia. Deocamdată, redacțiile noi.md, timpul.md, General Media Group nu au oferit niciun răspuns. Chiar și așa reprezentanții omului de afaceri mizează pe corectitudinea, imparțialitatea și independența jurnaliștilor din Republica Moldva, mai ales că țara noastră tinde să devină o țară europeană unde drepturile cetățenilor sunt respectate de toate puterile din stat.

In this article