Acțiuni imediate în urma solicitării președintelui țării: Toți pădurarii, chemați la raport în Chișinău

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a convocat în ședință de lucru șefii gospodăriilor silvice din întreaga țară. Ședința a avut loc în contextul declarațiilor făcute...

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a convocat în ședință de lucru șefii gospodăriilor silvice din întreaga țară. Ședința a avut loc în contextul declarațiilor făcute de președintele țării, Igor Dodon, care a solicitat efectuarea de urgență a unei evaluări a fondului forestier din țară și oprirea tăierilor ilicite a pădurilor.

Ministrul a declarat tranșant că nu va mai tolera neglijența în ramura silviculturii. Perju recunoaște că eforturile ministerului în combaterea defrișărilor ilicite de păduri și sporirea suprafețelor împădurite sunt insuficiente.

”Faptul că nu afișez public ceea ce observ și cunoscut, nu înseamnă că problema respectivă este lipsită de interes din partea mea personală și a instituției pe care o conduc”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ministrul le-a solicitat angajaților Agenției de Stat ”Moldsilva” să își canalizeze eforturile în contracararea defrișărilor ilicite și să manifeste o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate ale statului, în special cu organele de drept și anticorupție. Perju a cerut o informație actualizată privind situația la zi pe fiecare ocol silvic, fiecare defrișare planificată.

”Vom impune acțiuni drastice, vor fi vizați toți cei implicați în activitățile silvice”, a mai spus ministrul.

Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, din 21 februarie, că noua conducere a Agenției de stat ”Moldsilva” are sarcina de a evalua fondul forestier și de a opri tăierile ilicite ale pădurilor. Președintele a solicitat o intervenție maximă din partea ministrului de resort, în caz contrar vor urma demisii.

”Noi vom verifica fiecare pădurar. Pădurile sunt vândute la stânga și la dreapta. Trebuie oprite tăierile ilicite. Este un subiect principial pentru noi”, a spus președintele.

In this article