Acte false descoperite la controlul de frontieră

Un certificat de înmatriculare și două permise de conducere auto cu semne de falsificare au fost identificate în ultimele 48 de ore. Incidentele au fost consemnate pe 14...

Un certificat de înmatriculare și două permise de conducere auto cu semne de falsificare au fost identificate în ultimele 48 de ore. Incidentele au fost consemnate pe 14 și 15 mai curent, la frontiera de sud a țării.

În primul caz, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pe numele unui șofer de camion, cetățean al Turciei, care a fost identificat la intrare în țară, în punctul de trecere Giurgiulești-Reni. Astfel, în timpul controlului documentelor, polițiștii de frontieră au depistat prezența indicilor de falsificare pe certificatul de înmatriculare al remorcii camionului, emis de către autoritățile competente ale Turciei. Fiind întrebat, conducătorul auto a declarat că nu este în cunoștință de cauză, pentru că de pachetul de documente s-ar ocupa reprezentantul firmei transportatoare.

Conform procedurilor legale, pe numele persoanei a fost întocmit act de constatare a ilegalității, documentul fiind ridicat și transmis spre examinare, iar remorca a fost indisponibilizată pe teritoriul punctului de trecere.

În alte două cazuri, polițiștii de frontieră din punctul de trecere Cahul au inițiat cercetări pe numele unui cetățean al Ucrainei și o cetățeancă a Federației Ruse. Aceștia ar fi prezentat la trecerea frontierei permise de conducere cu semne de falsificare.

Cetățeanul ucrainean, domiciliat în regiunea Odesa, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară, fiind la volanul unui autoturism de model BMW, cu numere de  înmatriculare ucrainene. Astfel, la verificarea actelor de călătorie, inspectorul de la linia de control a avut suspecții asupra permisului de conducere. Actul avea datele de identitate ale posesorului, însă fiind verificat cu tehnica specială, s-a depistat prezența indicilor de falsificare.

Fiind audiat, străinul a declarat că și-ar fi pierdut actul în timpul refugierii din țară, iar aflându-se în acest răstimp pe teritoril Bulgariei, ar fi făcut o solicitare prin intermediul unor persoane terțe, pentru a-și recupera permisul. Ar fi achitat 3000 de grivne, actul fiindu-i expediat prin poștă pe adresa din Bulgaria. Ca urmare a celor constatate, persoana a fost înlăturată de la volanul mașinii, continuându-și călătoria în calitate de pasager.

Un alt caz cercetat de polițiștii de frontieră, este pe numele cetățencei Federației Ruse, dar care deține și cetățenia Republicii Moldova, obținută în urma căsătoriei cu un moldovean. Femeia, în vârstă de 35 de ani, se afla în calitate de pasager al unui autoturim. Însă, din greșeală, pentru controlul actelor a fi oferit și permisul de conducere. La verificarea actului cu tehnica specială a fost depistat că acesta nu este autentic.
Conform procedurilor legale, pe numele persoanelor implicate au fost întocmite acte de constatare, iar permisele de conducere au fost ridicate și transmise spre examinare.

În toate cazurile, polițiștii de frontieră din cadrul DR Sud continuă cercetările sub aspectul de fals în acte oficiale, art. 361 al. (1), Cod Penal al RM., urmând a fi întreprinse măsurile legale ce se impun în privința persoanelor implicate.

In this article