Comitetul de organizare a început procedurile juridice pentru inițierea referendumului consultativ, la care cetățenii vor trebui să decidă vectorul extern al țării și păstrarea statutului de neutralitate, a notificat Comisia Electorală Centrală și Primăria municipiului Orhei despre adunarea cetățenilor, care urmează să se desfășoare în data de 4 iunie.

La eveniment va fi decisă oportunitatea inițierii plebiscitului și va fi creat  grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor cetățenilor în vederea organizării lui. Întrebările exacte, în conformitate cu cerințele legale și toate actele necesare, vor fi remise pe adresa Comisiei imediat după desfășurarea adunării.

Adunarea cetățenilor are loc în conformitate cu rezoluția aprobată la mitingurile din 21 mai de la Bălți, Orhei și Comrat. La propunerea liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, cetățenii au votat unanim în favoarea desfășurării unui referendum republican, pentru a decide dacă țara noastră va adera la Uniunea Europeană, la Uniunea Economică Eurasiatică sau își va păstra statutul de neutralitate. În conformitate cu Constituția Republicii Moldova, poporul este suveranul și doar el poate să se expună asupra unor schimbări și subiecte vitale. Niciun partid nu este în drept să decidă asta în locul cetățenilor.