A fost modificat Codul Electoral

Parlamentarii au votat astăzi în lectura finală, modificarea Codului Electoral. Principala schimbare din cod prevede anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. De asemenea, alegerile în...

Parlamentarii au votat astăzi în lectura finală, modificarea Codului Electoral. Principala schimbare din cod prevede anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. De asemenea, alegerile în diasporă vor avea loc timp de două zile, în zilele de sâmbătă și duminică, transmite Breaking News.

De asemenea, au fost excluse certificatele de integritate care vor fi înlocuite cu declarații pe propria răspundere. A fost exclusă și prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală.

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.

În conformitate amendamentele aduse legii electorale, pragul de acces în Parlament pentru partide a fost redus de la 6 la 5%, pentru blocurile electorale – de la 8 la 7 la sută, iar candidații independenți trebuie să obțină 2% din voturi pentru a fi aleși deputați.

In this article


Join the Conversation