În urma informațiilor apărute în spațiul mediatic, ce vizează condamnarea, la data de 8 mai 2024, a unui bărbat, pentru violență în familie, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări:
Conform speței, inițial, pe faptul agresiunii care ar fi fost comisă de un bărbat de 75 de ani, în privința soției sale de 67 de ani, organul de urmărire penală a pornit o cauză penală, conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de violență în familie care a dus la decesul victimei (art.201/1 alin (4) din Codul penal).
Însă, în cadrul urmăririi penale, potrivit raportului de expertiză judiciară medico-legală, s-a constatat că decesul femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat. Leziunile existente pe corpul victimei, care experții medico-legiști le-au calificat drept ușoare au fost aplicate cu 1-2 zile înainte de deces. Mai mult, concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului.
În consecință, fapta inculpatului a fost recalificată în violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare (art.201/1 alin.(1) lit.a) din Codul penal), or decesul femeii nu a survenit de la loviturile aplicate.
De asemenea, conform informațiilor deținute de organul de urmărire penală, anterior nu au existat plângeri ale victimei pe pretinse agresiuni ale soțului său.
Procuratura va decide în termenul prevăzut de lege privind temeinicia individualizării pedepsei aplicate.
Totodată, reafirmăm că gravitatea faptelor de violență în familie și violență față de femei și fete nu poate fi contestată și trebuie identificate și pedepsite în modul corespunzător.
Îndemnăm victimele să raporteze cât mai prompt posibil orice abuz sau agresiune manifestată în privința lor.
În lupta împotriva violenței în familie, prevenția joacă un rol crucial. În acest sens, sprijinul organizațiilor neguvernamentale specializate, este important și binevenit, fiind absolut necesare serviciile de suport, asistență și protecție întru încurajarea potențialelor victime ale violenței domestice pentru a depune plângeri și să raporteze orice acte ilegale comise împotriva lor, în vederea evitării consecințelor grave care pot să apară și evadării din lanțul violenței.